Patronii români evită insolvența de teama stigmatului

Amânarea insolvenței scade șansele de redresare ale companiilor românești. 50% dintre antreprenori amână intrarea companiei în procedură de teama stigmatului. 

 

Potrivit unui studiu recent, 73% dintre antreprenorii români spun că au devenit mai buni manageri ca urmare a experienței din perioada insolvenței. În același timp, 78% dintre creditori afirmă că își doresc să păstreze relațiile comerciale în timpul și după insolvență.

Potrivit unei analize CITR , realizată pe baza unui studiu de piață derulat pe un eșantion de aproximativ 300 de respondenți din șapte regiuni ale țării, 100% dintre antreprenorii și managerii companiilor aflate în procedură percep insolvența ca fiind un demers necesar pentru a salva afacerea aflată în distress.

Totodată, 92% dintre oamenii de afaceri înțeleg beneficiile procedurii, precum: suspendarea procedurilor de executare silită, reechilibrarea business-ului, redresarea economică, stoparea penalităților, majorărilor și a dobânzilor încă de la data deschiderii procedurii, denunțarea contractelor păguboase sau eșalonarea datoriilor.

Cu toate acestea, 50% dintre aceștia afirmă că au amânat cât mai mult intrarea în insolvență, doar 16% văzând în insolvență, înainte de accesare, oportunitatea reorganizării, a restructurării business-ului și a relansării în economie.

„Experiența insolvenței este una foarte personală și greu de digerat pentru antreprenori, ceea ce determină amânarea deschiderii procedurii. Însă ea ar trebui privită ca un mecanism de reglare, tratată ca un sprijin venit din exterior și nu ca un pericol. Rolul nostru de practician este să maximizăm valoarea companiei în beneficiul tuturor celor implicați și să contribuim la eficientizarea și optimizarea unor procese. Insolvența poate debloca activitatea societății și o poate curăța de acele elemente care îi limitează dezvoltarea” afirmă Vasile Godîncă-Herlea, CEO CITR.

Articolul precedentGuvernul a băgat România în „faliment financiar”. Acuzații grave după execuția bugetară
Articolul următorInvestiții de 219 milioane euro în România pentru belgienii de la WDP