Noutăți dar nu și surprize în conducerea ASF: Susținut de PSD, Leonardo Badea a fost reconfirmat președinte ASF (UPDATE: Demisie neașteptată)

Parlamentul a decis prin vot ca actualul președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), ca Leonardo Badea, să preia și un mandat de 5 ani la conducerea acestei instituții.

Marele perdant este vicepremierul Viorel Ștefan care a candidat pentru șefia ASF, însă nu a primit decât un singur vot în comisiile parlamentare, dominate de PSD-ALDE.

Trei dintre actualii membrii au făcut parte și din structura precedentă, doi dintre aceștia Armeanu lu Wlassopol făcând schimb de locuri, primul trecând din poziția neexecutivă în cea executivă rotindu-se astfel cu cel de al doilea.

Cei nouă membri ai Consiliului ASF, validați:

  • Leonardo Badea – Președinte ASF: 213 voturi „pentru” și 118 „împotrivă”
  • Dascălu Elena Doina – Prim-vicepreședinte membru executiv: 214 voturi „pentru” și 117 voturi „împotrivă”.
  • Bota Marius Sorin Ovidiu – Vicepreședinte membru executiv, sectorul instrumente și investiții financiare pe piața de capital: 213 voturi „pentru” și 118 voturi „împotrivă”.
  • Roșu Cristian – Vicepreședinte membru executiv sectorul asigurări, reasigurări: 215 voturi „pentru” și 216 voturi „împotrivă”.
  • Armeanu Ștefan Daniel – Vicepresedinte membru executiv, sectorul sistemului de pensii private: 215 voturi „pentru”, și 116 „împotrivă”.
  • Birtalan Joszef – Membru neexecutiv: 214 voturi „pentru” și 117 împotrivă.
  • Grădinescu Gabriel – Membru neexecutiv: 215 voturi „pentru” și 116 împotrivă.
  • Socol Aura Gabriela – Membru neexecutiv: 214 voturi „pentru” și 117 voturi „împotrivă”.
  • Wlassopol Ovidiu Răzvan – Membru neexecutiv: 215 voturi „pentru” și 116 „împotrivă”.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea declara, în 5 noiembrie, că îl susţine pe Viorel Ştefan la şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), însă membrii CEx au ridicat o altă problemă în şedinţă, şi anume faptul că lui Leonardo Badea, actualul şef ASF, i s-a promis, atunci când şi-a depus prima dată candidatura, că va fi susţinut pentru un al doilea mandat, din „considerente umane”.

Cine sunt membrii executivi ai Consiliului ASF

Președintele ASF, Leonardo Badea: Vice-rector Universitatea „Valahia” din Târgoviște și la Universitatea de Vest din Timișoara, senator PSD de Dâmbovița din 2016 deputat de Dâmbovița. Nu are experiență în management financiar decât din iunie 2017 când a fost numit la conducerea ASF.

Dascălu Elena Doina experiență cu activitate de secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice și apoi vicepreședinte la Curtea de Conturi.
Bota Marius Sorin Ovidiu Bota este doctor în inginerie și economist iar din 2016 a acumulat experiență de deputat PSD.
Roșu Cristian, specializat în management și o experiență de peste 15 ani în domeniul bancar si de 20 de ani în prietenia cu Liviu Dragnea.
Armeanu Ștefan Daniel, profesor la Academia de Studii Economice, experiență în domeniul financiar de 5 ani in ASF. Analizele sale publicate din ultimii ani au fost au favorabile Guvernului, ca replică la criticile aude acestuia în legătură cu derapajele induse indicatorilor macroeconomici.
UPDATE: Bota Marius ar putea renunța la funcția de vicepreședinte ASF responsabil pentru piața de capital, deși a fost validat de Plenul Parlamentului pentru a nu fi declarat incompatibil cu funcția deținută pentru lipsa de experiență în sectorul financiar. 
Articolul precedentLocuitorii UE vor fi avertizați de calamități pe mobil de la numarul 112 și vor vorbi la tarif maxim limitat
Articolul următorGrevă de avertisment, joi, la metrou

Comments are closed.