Ministrul Virgil Popescu: ”Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie a preţului pe piaţă”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că prioritatea numărul unu este crearea unor unităţi noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacităţi noi de producere. 

„De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unităţi noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unităţi noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuaţie (a preţului – n.r.) pe piaţă. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacităţi noi de producere”, a afirmat ministrul, la un post TV, relatează Agerpres.

El a vorbit despre Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede finanţări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă a subliniat că bani foarte mulţi sunt alocaţi prin Fondul de Modernizare, care înseamnă peste 10 miliarde de euro: „Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard şi ceva, dar banii foarte mulţi sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawaţi – concursul de proiecte pentru solar şi eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem reţea de distribuţie de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producţie de hidrogen, producţie de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiţii în energie regenerabilă, în fotovoltaică şi atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm? Avem foarte mulţi bani şi vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a precizat ministrul Energiei.

Cât priveşte prosumatorii, Virgil Popescu a arătat că a fost majorată, de la 100 de kilowaţi la 200 de kilowaţi, limita până la care cei interesaţi pot deveni prosumatori, subliniind că, în următorul an, foarte mulţi români, atât persoane fizice cât şi juridice, vor deveni prosumatori. De asemenea, el a explicat că aceştia vor putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.

Sursa: Realitatea Din PNL

Articolul precedentMinistrul Muncii, anunţ important despre plata pensiilor majorate
Articolul următorMinistrul Economiei: Facem un pas în plus în accesarea banilor pentru investiții prin PNRR. Dăm startul depunerii de proiecte pentru investiții inovative în microelectronică

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau