Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, l-a demis joi pe ministrul energiei, Victor Parlicov, iar premierul Dorin Recean a solicitat demisia altor doi oficiali din sectorul energetic. Deciziile au fost luate pe fondul crizei energetice care amenință regiunea separatistă Transnistria, în contextul expirării acordului de tranzit al gazelor dintre Rusia și Ucraina la sfârșitul anului.

Premierul Recean a explicat că aceste demiteri sunt o primă etapă în soluționarea crizei, acuzând oficialii că nu au reușit să cumpere și să stocheze gaze la prețuri avantajoase. El a anunțat că va cere parlamentului instituirea unei stări de urgență în sectorul energetic pentru a gestiona riscurile de întrerupere a aprovizionării.

Ucraina a declarat că nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor cu Rusia după 31 decembrie, punând în pericol livrările către mai multe țări din Europa de Est, inclusiv Moldova. Regiunea transnistreană, susținută de Moscova, este dependentă de gazul rusesc și găzduiește o centrală electrică crucială pentru aprovizionarea cu energie a Chișinăului.

În ultimii ani, Moldova a primit gaze prin Ucraina, însă acordul actual prevede ca întregul volum de gaz rusesc să fie direcționat către Transnistria, în schimbul energiei electrice livrate Chișinăului la prețuri relativ scăzute.

Victor Parlicov a declarat că știa de natura temporară a poziției sale și că a anticipat demiterea. Deși a subliniat că importanța gazului în Moldova este adesea supraestimată, el a evitat să intre în conflicte publice și a recunoscut că se bucură acum de mai mult timp liber.

În paralel, șeful companiei Energocom și un membru al consiliului de supraveghere al Moldovagaz sunt, de asemenea, vizați de demiteri pentru gestionarea ineficientă a stocurilor de gaz.

Premierul Recean a subliniat necesitatea unei stări de urgență pentru a permite guvernului să adopte măsuri stricte, precum restricționarea exporturilor de energie. Moldova analizează și alternativele de aprovizionare cu gaze, inclusiv utilizarea conductei TurkStream, care trece prin Turcia, Bulgaria și România.

Sursa: Newsinn

Articolul precedentIndicatorul de Încredere Macroeconomică a scăzut la niveluri atinse doar în perioada pandemiei
Articolul următor#UMg4media PUBLICĂ AȘA-ZISA LISTĂ A SUSȚINĂTPRILOR LUI CĂLIN GEORGESCU PE PRINCIPIUL ”URMĂRIȚI! PRINDEȚI! ARESTAȚI”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau