Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat vineri că „toate salariile din învățământ cresc” și că din luna iunie nivelul mediu al salariului brut va fi de 8500 de lei. Ministrul a ținut să clarifice o  serie de informații vehiculate în spațiul public, despre care a afirmat că ar fi false. 

Conferința a AVUT LOC în contextul în care joi, în ședință extraordinară, Executivul a aprobat prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială  pe care profesorii au respins-o.

PRINCIPALELE DECLARAȚII

Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles.

Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți.

Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din pct d evedere al cariereri, educației centrate pe elevi.

Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici.

Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.

Joi au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”.

OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri.

O altă informație falsă care s-a propapagat în spațiul public este că salariile vor scădea.

Confuzia este pentru că în anexa OUG sunt prezentate valorile salariilor de bază corespunzătoare pentru gradația zero, cu mai puțin de trei ani de muncă. Este o convenție contabilă pe care specialiștii o cunosc și vom transmite inspectoratelor toate informațiile, de la gradația 1 la gradația 5.

Salariul de bază pornește de la gradația zero dar se înmulțește cu coeficientul vechimii de muncă.

Sporurile, creșterile procentuale se aplică în această bază mărită.

Vorbim despre gradația de merit, acordată pentru 16% din posturile de învățământ, sporul de învățământ speciale – 15%, sporul de dirigenție – 10% (70% din cadrele didactice beneficiază), indemnizația pentru zonele izolate – 20%, sporul pentru suprasolicitare neuropsihică etc.

Este important să nu vorbim doar despre sumele de bază, din grilă, ci de toate creșterile procentuale care se aplică.

Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național.

Vizavi de angajamentul Guvernului: grila privind acest angajament a fost discutată cu federațiile sindicale în decembrie 2022 și în ianuarie anul acesta. Au rezultat niște grile ce vor fi bază pentru noua lege a salarizării, am transmis oficial Ministerului Muncii aceste grile, se bazează pe principiul conform căruia grila începe de la salariul mediu brut pe economie.

Legea salarizării unitare se află la Ministerul Muncii, a avut loc deja o întâlnire cu federațiile sindicale și angajamentul este că baza de plecare este salariul mediu brut.

A mai existat o discuție cu federațiile sindicale vizavi de etapizările de creștere.

Această creștere înseamnă o creștere de 60% în învățământ. Această creștere se face în trei tranșe.

Guvernul a adoptat joi o Ordonanță de Urgență pentru majorarea salariilor profesorilor, iar vienri dimineață a explicat că este vorba doar de un avansm însă sindicatele au anunțat că nu sunt de acord cu formula găsită și că greva generală va continua.

Prelungirea protestului ridică semne de întrebare asupra modului în care se vor derula examenele de Evaluarea Națională și Bacalaureatul.

Articolul precedentCum se aplică majorările salariale din Educație? Noi clarificări din partea Guvernului
Articolul următorMai sunt 2 luni în care puteți cumpăra vechime în muncă. Ce sumă trebuie plătită pentru un an?