Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat despre situația de la Metrorex că este o bombă cu ceas din cauza creșterilor salariale făcute în condițiile în care traficul de călători a fost afectat grav de pandemie. El a anunțat că a trimis Corpul de Control să facă verificări, conform Mediafax.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susține că situația companiei, care gestionează metroul bucureștean, este foarte dificilă. Potrivit ministrului, dacă în urmă cu cinci ani, compania acoperea circa 58% din cheltuieli din veniturile proprii, astăzi procentul a scăzut la mai puțin de 30%.

Diferența este acoperită prin subvenție de la bugetul național, prin Ministerul Transporturilor. În 2016, subvenția era de 297 milioane de lei, iar anul trecut a ajuns la 683 de milioane de lei. Pentru 2021, suma cerută de Metrorex este de 1.040 miliarde de lei, spune Cătălin Drulă.

„O sumă care nu poate fi acoperită de bugetul de stat, și care ar însemna aproximativ 17% din bugetul Transporturilor (partea națională, în afară investițiilor din fonduri europene). Ca să fie limpede, aceștia sunt banii strânși din taxele și impozitele românilor din toată țara. Și dacă merg la metroul bucureștean, nu merg către alte cheltuieli și investiții din țară”,a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

Ministrul Transporturilor a explicat de ce s-a ajuns în această situație: creșterea cheltuielilor salariale în condițiile în care veniturile s-au prăbușit.

„Ce s-a întâmplat de s-a ajuns aici? Au crescut enorm cheltuielile salariale. În condițiile în care anul trecut traficul de călători s-a prăbușit din cauza pandemiei, ducând la o scădere a veniturilor cu 126 milioane lei, în luna septembrie 2020 la Metrorex s-a negociat o creștere de 18% (!!!) a salariilor. Dacă în 2016 cheltuielile cu personalul la Metrorex erau aproximativ 333 de milioane lei, în 2020 acestea au ajuns la 627 milioane lei, iar pentru 2021 sunt previzionate să crească până la 876 milioane lei. Adică aproape triplu! Este complet inacceptabil și lipsit de solidaritate ca, în vreme ce milioane de români au avut de suferit financiar din cauza pandemiei, în timp ce ai pierderi enorme de venituri, să crești cheltuielile salariale de asemenea manieră”, a precizat Cătălin Drulă.

Ministrul Transporturilor a mai anunțat că marți a semnat mandatul Corpului de Control care va investiga renegocierea contractului colectiv de muncă.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentMinistrul Năsui: Cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 60%
Articolul următorFiecare dintre noi s-a împrumutat peste 5000 de lei anul trecut pentru a întreține statul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau