România importă masiv gaze pentru a se încălzi, în contextul în care traversăm un episod de iarnă severă și ne așteaptă temperaturi și de -20 de grade.

Aproape o treime din gazele necesare consumului vin de peste graniță. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dă asigurări că românii nu vor rămâne fără gaze.

În paralel, Ministerul Energiei va face plângere penală la Parchet, după ce Raportul Corpului de Control al ministerului a arătat că societățile Engie, E.ON și Petrom au scos din depozitele de gaze cantități mai mari decât cele din programul de extracție.

România importă gaze în cantități mari. Burduja dă asigurări că nu rămânem în frig

Datele Gas Infrastructure Europe arată gradul de umplere al depozitelor noastre de gaze era, în urmă cu două zile, la 36,2%, iar distribuția era dezechilibrată, existând gaze în depozitele din nord, nu și în cele din sud.

De exemplu, două dintre depozitele care se găsesc în zona cu cel mai mare consum din România, Bilciurești și Urziceni, mai au doar 17,72%, respectiv 9,24% din cantitatea înmagazinată la începutul sezonului rece.

În acest context, achizițiile suplimentare de gaze se fac în special pe piața spot, unde prețurile au crescut foarte mult, depășindu-le pe cele de pe piețele din centrul și vestul Europei.

Ministrul Sebastian Burduja a declarat că nu vom rămâne fără gaze: „Suntem pregătiți și niciun român nu va rămâne fără gaz. Nicio companie din România nu va rămâne fără gaz. Avem 1,17 miliarde metri cubi în depozite. E adevărat, gradul de umplere de la anumite depozite, de la Depotgaz, este unul diferit de la un depozit la altul”.

Plângere penală, după ce depozitele de gaze din sudul țării s-au golit

Sursele Libertatea spun că, în paralel, Ministerul Energiei va face plângere penală la Parchet, după ce Raportul Corpului de Control al instituției a arătat că societățile Engie, E.ON și Petrom au scos din depozitele de gaze cantități mai mari decât cele din programul de extracție.Companiile au justificat extragerile mai mari prin faptul că luna noiembrie a fost mai rece decât în mod normal.

„Asta nu justifică însă exporturile realizate în Ungaria. Iar acum importăm gaze mai scumpe din Ungaria și Bulgaria”, au spus surse din domeniul energetic.

În acest moment, nu există o legislație clară care să guverneze extracția gazelor din depozite, iar Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Depogaz, subsidiara Romgaz, dau vina indirect una pe alta.

„Asta se întâmplă când nu avem reguli de funcționare a pieței. Cineva a scos gaze și alții sunt blocați acum. Unii au făcut profit pe spinarea altora”, a declarat Dumitru Chisăliță, expert în gaze și președinte al Asociației Energia Inteligentă, pentru Libertatea.

În același timp, furnizorii care au gaze stocate sunt acum nemulțumiți că trebuie să facă importuri scumpe, deși au gaze mai ieftine în rezervoare.

Petrom nu a comentat informațiile, dar Engie a venit cu o serie de explicații pentru Libertatea: „Pe fondul temperaturilor mai scăzute din luna noiembrie 2024 față de cele înregistrate în aceeași lună a ultimilor ani, ENGIE România a extras cu 40% mai mult decât programul estimat, pentru a asigura furnizarea de gaze naturale către peste două milioane de clienți casnici”.

Engie mai susține că temperaturile au determinat ca în lunile decembrie 2024 și ianuarie 2025, programul de extracție să fie cu 22%, respectiv 30% mai mic decât cel prognozat.

La rândul său, E.ON a precizat că nu a făcut exporturi, iar obligația sa de înmagazinare a fost depășită: „E.ON Energie România a îndeplinit și depășit obligația de stocare stabilită la peste 600 milioane de mc, iar această cantitate depășește cu mult nevoile comerciale ale portofoliului nostru de clienți (400-450 milioane mc) pentru sezonul de iarnă. La această dată, estimăm că la sfârșitul ciclului de extracție (31 martie 2025) vom rămâne cu o cantitate semnificativă în depozitele de înmagazinare”.

Articolul precedentPiața de medicamente pentru dureri, răceli sau stomac a sărit binișor de 1 miliard de lei
Articolul următorANPC A ÎNCHIS 99% DINTRE RESTAURANTELE ȘI FAST FOOD-URILE DIN MALL BĂNEASA