Jack Ma, miliardarul care a introdus comerțul electronic în China, demisionează oficial azi din poziția de președinte executiv Alibaba, chiar în ziua în care împlinește 55 de ani.

 

Jack Ma își sărbătorește pensionarea pe un stadion olimpic din orașul natal Hangzhou. El a declarat că vrea să se dedice în următorii 15 ani dezvoltării educației.

După două decenii în care a construit de la zero Alibaba până la o afacere de 460 de miliarde de dolari și 22.000 de angajați, Ma vrea să dedice full time activităților de filantropie.

El a început fundația Jack Ma în 2014 și a citat Fundația Bill și Melinda Gates ca o inspirație pentru eforturile sale caritabile.

„Jack a anunțat de ceva timp interesele sale pentru filantropie, mediu, reabilitare pentru femei, educațieși dezvoltare”, a spus Duncan Clark, autorul „Alibaba: The House That Jack Ma Built”.

Jack Ma a crescut în China comunistă, a picat examenul de intrare la Facultate de două ori, a fost respins la zeci de joburi, înainte de a da lovitura cu compania sa, Alibaba.

Împreună cu 17 prieteni de încredere și bogați, Jack Ma a înființat în 1999 cea mai mare platformă de comerț electronic din China, estimată astăzi la 160 de miliarde de dolari. Alibaba l-a transformat dintr-un modest profesor de engleză și traducător într-un miliardar.

Jack Ma, pe numele său real, Ma Yun, s-a născut pe 15 octombrie 1964 în Hangzhou, China, într-o perioadă în care țara sa era mult mai izolată de restul lumii. Într-un asemenea context, cel mai bogat om al momentului în China a crescut într-o familie modestă, fără mari posibilități.

După vizita din 1972 a președintelui american Richard Nixon, orașul Hangzhou a început să atragă tuștii ca un magnet. Adolescentul Ma Yun se trezea cu noaptea în cap pentru a merge la cel mai mare hotel din oraș, unde le oferea vizitatorilor străini un traseu turistic. În schimbul experienței, cerea “lecții” de limbă engleză, potrivit life.ro. Așa s-a ales și cu numele de “Jack”, pe care i l-a oferit un turist cu care s-a împrietenit.

După liceu, s-a înscris la facultate, dar a picat de două ori examenul. A reușit de abia din a treia încercare să intre la Institutul Pedagogic din Hangzhou. A absolvit în 1988, după care a bifat o mulțime de interviuri de angajare. A fost respins de la aproximativ 20 de joburi, inclusiv la KFC, înainte să fie angajat ca profesor de engleză. Câștiga 12 dolari pe oră la Universitatea din oraș.

Jack Ma s-a căsătorit în anii ‘80 cu Zhang Ying, o profesoară pe care a cunoscut-o în timp ce erau amândoi elevi. Împreună au doi copii, o fată și un băiat.

Articolul precedentROBOR la trei luni a crescut la 3,05%
Articolul următorVolkswagen și-a dezvăluit ‘noul’ logo