România a coborât 3 locuri în acest an, de pe 52 pe 55, în clasamentul „Doing Business 2020”, realizat de Banca Mondială. Și anul trecut, România pierduse 7 locuri în clasamentul ușurinței cu care se pot face afaceri.

 

În clasamentul general „Doing Business 2020”, România a coborât pe locul 55, fiind devansată de țări ca Maroc, Rwanda, Moldova, Kazakhstan etc. Potrivit experților, evoluția negativă vine pe fondul reducerii scorului general obţinut de România, la 73,20 puncte.

Printre reformele pozitive remarcate de Banca Mondială, se numără doar două în cazul României: țara noastră a făcut mai ușoară inițierea unei afaceri, permițând înregistrarea voluntară a taxei pe valoarea adăugată, care consumă mai puțin timp decât înregistrarea obligatorie. Eliminarea a cinci taxe și contribuții plătite de angajatori este, de asemenea, apreciată de experții BM, care notează și introducerea unei noi contribuții de asigurare de muncă plătită de angajator.

Ca o concluzie generală până la publicarea datelor pe fiecare categorie din raport, România pierde teren pentru al doilea an consecutiv la „ușurința de a face afaceri”.

Raportul „Doing Business 2020” cuprinde 190 de ţări, primele trei ţări fiind într-o ordine puțin diferită față de anul trecut: Noua Zeelandă (1), Singapore (2) şi Hong Kong (3). Danemarca a coborât pe locul 4, urmată de Coreea de Sud.

Economiile din Europa și Asia Centrală înregistrează o dinamică sporită în avântul, deja accentuat, de îmbunătățire a mediului de afaceri, prin implementarea unui număr de 56 de reforme și prin poziția de lider, la nivel mondial, din punct de vedere al reformelor direcționate către plata impozitelor și punerea în aplicare a contractelor, conform studiului Doing Business 2020 realizat de Banca Mondială.

Regiunea Europa și Asia Centrală găzduiește două dintre cele mai bune destinații de afaceri din top 20 la nivel mondial – Georgia (locul 7 în clasament) și Macedonia de Nord (locul 17 în clasament). Tadjikistan se situează printre primele zece economii care au înregistrat cel mai mare grad de îmbunătățire la nivel mondial în perioada de 12 luni premergătoare datei de 1 mai. Azerbaidjan, Kârgâzstan, Kosovo și Uzbekistan se numărau printre primele 20 de economii cu cel mai ridicat grad de îmbunătățire la nivel mondial.

“Economiile din Europa și Asia Centrală  continuă să înregistreze un progres semnificativ în stimularea spiritului antreprenorial și promovarea creșterii economice” , a declarat Santiago Croci Downes, Manager de Program al Unității Doing Business. “Pe măsura accelerării ritmului reformelor, economiile care au rămas în urmă pot învăța din bunele practici adoptate de țările vecine.

În regiune s-a implementat cel mai mare număr de reforme (nouă), la nivel mondial, cu privire la plata impozitelor – dacă avem în vedere că 22 de economii din regiune permit în prezent depunerea electronică a declarațiilor fiscale, dar și cu privire la punerea în aplicare a contractelor (șase reforme), dacă avem în vedere că în regiunea Europa și Asia Centrală există cel mai eficient sistem judiciar în materie comercială.  Economiile din Europa și Asia Centrală se evidențiază și prin ușurința înregistrării proprietății: transferul de proprietate se realizează la un cost mediu de 2,7% din valoarea proprietății, așadar la un cost mai mic față de media de 4,2% înregistrată în rândul țărilor cu venituri ridicate din OCDE.

Regiunea Europa și Asia Centrală a înregistrat o evoluție bună și pe termen lung, întrucât, în cei 17 ani acoperiți de studiul Doing Business, multe dintre țările din regiune au diminuat cerințele cu privire la capitalul social și au îmbunătățit sistemele de raportare cu privire la credite.

Tadjikistan și-a îmbunătățit locul în clasament datorită reformelor în domenii precum începerea unei afaceri, comerțul transfrontalier și accesul la credite. De exemplu, Guvernul a eficientizat durata procesului de trecere prin vamă în cazul exporturilor de mărfuri perisabile și a îmbunătățit accesul la credite prin lansarea unui registru modern de garanții reale.

Federaţia Rusă a implementat trei reforme pe parcursului anului trecut, acestea incluzând accelerarea procesului de alimentare cu energie electrică și simplificarea conformării fiscale. Investitorii minoritari au beneficiat de sisteme de protecție consolidate, ca urmare a unor cerințe mai mari privind transparența corporativă.

Serbia şi Ucraina au implementat câte șase reforme fiecare. Ambele economii au simplificat procesul de obținere a autorizațiilor de construcție și de alimentare cu energie electrică și au consolidat drepturile investitorilor minoritari. Serbia a simplificat sistemul de plată a impozitelor, iar Ucraina a instaurat un nou registru public al creditelor și a sporit transparența sistemului de administrare a terenurilor.

Regiunea a înregistrat o performanță scăzută în domenii precum obținerea autorizațiilor de construcție și introducerea energiei electrice. În regiune, pentru obținerea autorizațiilor de construcție sunt necesare, în medie, 170 de zile, față de cele 152 de zile necesare în economiile cu venituri ridicate din OCDE. În mod similar, în Europa și Asia Centrală, racordarea unui depozit nou la rețea durează, în medie, aproape 100 de zile, cu 25 de zile mai mult față de economiile cu venituri ridicate din OCDE.

În pofida faptului că majoritatea economiilor din regiune continuă procesul de implementare a reformelor într-un ritm constant, există câteva economii care au rămas în continuare în urmă. În ultimii cinci ani, Bulgaria a implementat o singură reformă menită să îmbunățățească mediul de afaceri, în timp ce Bosnia și Herțegovina și Muntenegru au implementat, în aceeași perioadă, trei, respectiv patru reforme.

Articolul precedentMarile companii petroliere nu au stat degeaba! Lobby de 250 de milioane de euro în opt ani
Articolul următorEuro scade spre nivelul de 4,75 lei