UE intervine din nou și impune limite de tarif pentru covorbirile din interiorul UE. In 2017 tot printr-o decizie a Parlamentului European a fost deființat roaminul măsură aplicată de la 15 iunie.
Apelurile telefonice transfrontaliere în interiorul Uniunii Europene vor avea o limită superioară de tarif de 19 cenți/minut, începând cu 15 mai 2019, potrivit unei directive adoptate, miercuri, la Strasbourg, de Parlamentul European.
Totodată prin noua directivă este introdu si sistemul de informare  Reverse 112 (112 Invers). Dacă există o urgență sau un dezastru major, cetățenii afectați trebuie avertizați prin SMS sau aplicații mobile.

Eurparlamentarii au aprobat pachetul de telecomunicații care limitează costurile apelurile intra-UE, face rețele 5G posibile până în 2020 și creează un sistem de alertă pentru situații de urgență.
Directiva mai are de parcurs o singură etapă până la punerea în aplicare: aprobarea finală în Consiliul Uniunii Europene.

În susținera de motive a Parlamentului European  se motivează decizia pentru necesitatea ca noile norme să fere cetățenilor conectivitate de mare viteză și vor face ca apelurile să fie sigure și accesibile în cadrul UE, asigurând în același timp predictibilitatea necesară pentru operatorii de telecomunicații pentru a stimula investițiile în internetul de mare viteză, informează site-ul generalist Hotnews.

Viitoarea lege europeană ar urma să protejeze mai bine utilizatorii de smartphone-uri, inclusiv utilizatorii de servicii web (Skype, WhatsApp etc.) și să întărească cerințele de securitate, inclusiv criptarea.
Se vor introduce și drepturile de a păstra un număr de telefon pentru o perioadă de până la o lună de la încetarea unui contract și cel referitor la rambursarea de către operator a creditului preplătit, neutilizat după rezilierea contractului, precum și compensarea în cazul întârzierii sau abuzului de comutare.
În cele din urmă, statele membre vor trebui să faciliteze lansarea rețelei 5G, prin punerea la dispoziție a spectrului adecvat până în 2020, pentru a atinge obiectivul „Traseul UE 5G”, acela de a avea o rețea de 5G în cel puțin un oraș major din fiecare țară UE până în 2020″.

România și celelalte state membre UE membre vor avea la dispoziţie doi ani să adopte legislația națională pentru punerea în aplicare a directivei.

Articolul precedentPreviziune sumbră: 2019 ar încheia un ciclu de creștere economică
Articolul următorNoutăți dar nu și surprize în conducerea ASF: Susținut de PSD, Leonardo Badea a fost reconfirmat președinte ASF (UPDATE: Demisie neașteptată)

Comments are closed.