Teoretic, aproape 3 milioane și jumătate de gospodării din țară, concetate la rețeaua de gaze naturale, trebuie să fie printre „beneficiarii” liberalizării prețului, decisă de guvernul Orban pentru data de 1 iulie. Adică, peste numai șase săptămâni.

Varianta oficială, îmbrățișată de către guvern, opoziție, autorități de reglementare și comunicatorii publici este că liberalizarea va avea ca efect ieftinirea prețului gazelor pentru români. Iată, însă, care este adevărul:

„3,4 milioane de români riscă să aibă de la 1 iulie facturi mai mari la gaze întrucât furnizorii nu îi informează că au dreptul la renegociere, se arată într-o analiză realizată de Asociaţia Energia Inteligentă (AEI).

Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-şi renegocia până la 1 iulie 2020 preţurile pe care le vor plăti după liberalizare, dar, până la ora actuală, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le oferă această posibilitate.

Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai mulţi dintre furnizori, mai exact peste 80%, nici măcar nu îşi informează clienţii că vor trece într-o piaţă liberă, unde au posibilitatea de a-şi negocia preţul gazelor.

De cealaltă parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici ştiu că la data de 1 iulie 2020 vor intra în piaţa liberă de gaze şi un număr şi mai mic dintre aceştia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul că preţul nu va mai fi stabilit “de stat” şi că ei trebuie să-l renegocieze împreună cu furnizorii lor.” sursa: https://www.zf.ro/companii/energie/ce-indica-studiile-aei-3-4-milioane-de-romani-risca-sa-aiba-de-la-1-19131726

Las deoparte faptul că oricine încearcă să „negocieze” cu furnizorii va afla, de la niște roboți inflexibili, că nu se poate negocia nimic, dar, ideea cea mai supărătoare este aceea că, de fapt, cei doi mari distribuitori, Gas de France (numit Engie ) și E.ON. , nici măcar nu concep să cedeze vreun bănuț din sumele pe care le încasează astăzi, în condițiile în care prețul gazului se prăbușește pe toate piețele lumii. Iată, de exemplu, cum arată evoluția prețului gazelor pe toate piețele internaționale importante:

iată cum arată prețurile spot în Europa și Asia și previziunile de evoluție de anul acesta:

Și iată cum arată „oferta” celui mai mare distribuitor din țară, Engie, controlat de francezii de la Gas de France:125,17 lei/Mwh, fără  TVA. Știți cât este astăzi prețul pe care îl plătim astăzi: fix 125,17 lei/Mwh, fără  TVA.

Cam asta este, până la urmă, marea liberalizare: conservarea prețului ridicat plătit de gaze pentru următoarele 12 luni, deși toată lumea știe că gazele vor fi o marfă din ce în ce mai ieftină pe piață.

iar prețul pe care îl plătește populația nu este nicidecum același, el a tot fost crescut în ultimii ani, numai anul trecut România având a noua cea mai mare creștere de preț din Uniunea Europeană:

Și nici măcar nu este adevărat că avem cel mai mic preț din Uniune, după noi fiind chiar …Ungaria, țara fără nicio moleculă de gaz natural.

Cum este posibil așa ceva? Simplu, statul român are o instituție obligată să vegheze la corectitudinea acestor prețuri și să le accepte sau nu. Instituția cu pricina se cheamă ANRE și este condusă de niște personaje desemnate politic, după algoritmul ponderii parlamentare. Toate aceste personaje au salarii uriașe, de aproximativ 10 000 Euro/lună și lucrează, de fapt, pentru distribuitorii de gaze, nicidecum pentru consumatorii români

Articolul precedentGeneralii din spatele „băieților deștepți” din Sănătate. Cum s-a îmbolnăvit sistemul medical
Articolul următorGermania : lungul drum spre recesiune