Liberalizarea pieței de energie, precum și reducerea consistentă a schemelor de plafonare, vor fi un dezastru pentru consumatori, dacă ANRE nu intervine din timp. O analiză a Asociației Energia Inteligentă indică faptul că Autoritatea energetică nu pare să acorde mare atenție semnalelor din piață, care sugerează că producătorii și furnuzorii ar pregăti un scenariu care să ducă la majorări împovărătoar ale facturilor pentru numeroși consumatori.
În luna septembrie 2024, ANRE a elaborat un proiect de ordin pentru stabilirea unor măsuri de informare a clienţilor finali de energie electrică/gaze naturale în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025. Cu toate acestea, atrage atenția Asociației Energia Inteligentă, această recomandare pare să fie ignorată de marile companii.
„Dezinteresul față de clienți a mers până la ignorarea realizării până și a acestui Ordin, care deși era departe de ceea ce ar fi trebui să fie campania ANRE de pregătire a liberalizării pieții era totuși o mică acțiune.
Astfel, cu doar 4 luni înainte de liberalizarea pieței de energie și gaze, nu există decât un furnizor care să fi plasat oferte de energie electrică la nivel național, pentru perioada de după 1 aprilie 2025, oferte care sunt cuprinse între 1,30 – 1,43 lei/kWh.
Dacă aceste oferte se vor materializa, cu excepția consumatorilor vulnerabili, așa cum sunt ei definiți de legislația în vigoare, aproximativ 40% din consumatori vor achita cu până la 110% mai mult pentru energia electrică, circa 35% cu până la 80% și doar 9% vor achita cu până la 10% mai mult pentru energia electrică.
„Afirmațile guvernanților că de la 1 aprilie 2025 se va continua aplicarea plafonării, dar care (…), de fapt se va aplica doar clienților vulnerabili, reprezintă o dezinformare, care nu face decât să agraveze situația și să se elimine oportunitățiile scăderii prețului la energie care se poate realiza doar prin concurență”, spune asociația.
Liberalizarea facturilor de gaze, dezastru pentru toți consumatorii
Spre deosebire de piața energie electrice, în cazul gazelor natuale sunt 4 furnizori care au plasat oferte egale până la a patra zecimală – 0,2605 lei/kWh fără TVA (0,31 lei kWh cu TVA), pentru perioada de după 1 aprilie 2025.
Dacă aceste oferte se vor materializa, consumatorii vulnerabili, deși formal vor beneficia de plafonare, vor achita același preț ca și consumatorii nevulnerabili, dar fără să existe o creștere de preț față de prețurile actuale.
Rețeta DEZASTRULUI, lipsa de reacție a ANRE. Consumatorii, puși din nou în fața faptului împlinit
„Situația astăzi defavorabilă pentru români riscă să se transforme pe măsură ce se va apropia termenul de 1 aprilie 2025 într-un dezastru pentru consumatori, datorită lipsei pregătirii de către ANRE a liberalizării pieții. Furnizorii în lipsa obligării punerii de oferte pe piață, vor trage de timp, astfel încât consumatorii sa fie puși în situația în care să nu mai aibă timp să aleagă și să accepte necondiționat ofertele acestora.
Această situație nu s-ar fi întâmplat dacă Scrisoarea Deschisă adresată de Asociația Energia Inteligentă Guvernului României în 29 ianuarie 2024, ar fi determinat punerea în aplicare a unui Plan de acțiuni de pregătire a liberalizării pieței așa cum s-a propus în scrisoare”, se mai arată în comunicat.
Situația din prezent amintește de liberalizarea pieței energiei din ianuarie 2021, când ANRE a dat dovadă de aceeași lipsă de interes care a permis marilor actori să-și impună prețurile dorite.