Anunțul care cutremură Europa: economia Italiei, una dintre cele mai mari din UE, a intrat oficial în recesiune.

 

Biroul italian de statistică a publicat joi 31 ianuarie datele-semnal cu privire la evoluția economiei Italiei din al patrulea trimestru al anului trecut: s-a înregistrat o scădere de 0,2% față de trimestrul anterior.

Contracția de la sfârșitul anului a fost mai mare decât se aștepta, informează Bloomberg.

Este al doilea trimestru consecutiv de scădere economică, după scăderea de 0,1% din trimestrul trei al anului 2018, ceea ce le permite economiștilor să vorbească despre intrarea oficială în recesiune.

Potrivit agenției de statistică Istat, datele „reflectă o înrăutățire accentuată a performanțelor sectorului industrial și o contribuție negativă a agriculturii”. În plus activitatea serviciilor a stagnat în trimestrul al patrulea al anului trecut.

Pe tot parcursul anului 2018, creşterea a ajuns la 1 la sută, în scădere de la 1,6 la sută în 2017. În pofida ştirilor, moneda euro a fost în linii mari în raport cu dolarul şi cu lira în dimineaţa zilei de joi.

Premierul Giuseppe Conte declarase miercuri la Milano, că se așteaptă la contracția trimestrului al patrulea, vorbind cu doar o zi înainte de anunțul oficial.

Guvernul de la Roma a încheiat cu greu un acord cu Comisia Europeană referitor la bugetului anului 2019, după mai multe luni de conflict și tensiuni care au agitat pieţele financiare.

Datoria publică a Italiei a sărit de 130% din PIB, a doua cea mai mare după a Greciei – iar nominal înseamnă cam 2.300 de miliarde de euro.

Articolul precedentFacebook, profit record după un an plin de scandaluri
Articolul următorAvertismentul specialiștilor: „Dacă plafonăm artificial dobânzile, explodează cursul”