Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), a spus, marţi, că actul normativ prin care a fost introdusă taxa pe activele financiare ale băncilor este cel puţin o nereuşită, deoarece are efecte asupra politicii monetare.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus, marți, la audierea sa în comisia economică a Senatului, că „taxa pe lăcomie” introdusă de Guvern prin adoptarea OUG 114 este un „atac la independența BNR” pentru că „leagă de mâini” banca centrală.

OUG 114 este cel puțin o nereușită. Este, practic, un impozit pe politica monetară. Ne leagă de mâini. Noi, la un atac al leului, majorăm dobânzile și ce facem, omorâm băncile?”, a spus Isărescu.

Șeful BNR a adăugat că OUG 114 este un „atac la independența BNR”.

OUG nr. 114/2018 este cel puţin o nereuşită, este un impozit pe politica monetară, ne leagă de mâini. (…) Dacă noi, la un atac al leului majorăm dobânzile, omorâm băncile”, a afirmat Mugur Isărescu, marţi, la audierea de la Comisia Economică a Senatului.

La această audiere participă întreg Consiliul de Adminsitraţie al BNR, iar iniţiativa audierii i-a aparţinut senatorului ALDE Daniel Zamfir, preşedintele acesteia.

„Este atac la adresa independenţei instituţiei. (…) Avem deja semnale de la Banca Centrală Europeană”, a subliniat Isărescu, când a explicat efectele taxei pe activele financiare ale băncilor.

Articolul precedentAurul atinge cea mai MARE cotație din 2016
Articolul următorBugetul Ministerului Muncii, aprobat de Parlament