Nouă din zece investitori pe piața de capital românească ar recomanda inestițiile la Bursa de Valori București (BVB) și altor persoane, reiese dintr-un studiu derulat de Asociația pentru Relații cu Investitorii la Bursă din România (ARIR). Totuși, doar unul din trei consideră că transparența și comunicarea companiilor listate este la nivelul așteptărilor, ceea ce înseamnă că ceilalți doi nu sunt prea mulțumiți.
Potrivit studiului, i​nvestitorii individuali urmăresc trimestrial rapoartele financiare și website-ul companiilor listate la Bursa, cele două fiind principalele surse de informare pentru majoritatea investitorilor individuali.
„Peste jumătate dintre respondenți urmăresc zilnic website-ul Bursei de Valori București și îl consideră o sursă importantă de informare. Investitorii consultă săptămânal opiniile brokerilor, analiștilor și zilnic presa scrisă și online. Pentru majoritatea investitorilor individuali (72%) cluburile și asociațiile de investitori sunt o sursă importantă de informare”, conform sursei citate.
Studiul relevă că rezultatele financiare ale companiei, strategia de afaceri și dividendele determină decizia de a cumpăra sau vinde acțiuni ale companiilor listate la BVB.
Alte date din document:
  • Comunicarea directă cu companiile are loc cel mai des în cadrul conferințelor unde participă managementul acestora (35%), urmat de participarea la Adunările Generale ale Acționarilor (24%), prin e-mail (22%) sau prin telefon (11%).
  • 26% dintre investitori comunică cu companiile listate prin intermediul brokerilor sau analiștilor
  • Peste 40% dintre respondenți susțin că nu comunică deloc cu companiile listate la bursă.
  • jumătate dintre respondenți consideră că rezultatele financiare, strategia de afaceri și existența unei politici de plată dividendelor sunt cei mai importanți factori în decizia de a investi
  • 40% dintre respondenți consideră că structura acționariatului, estimările financiare pentru perioada următoare sunt importante pentru decizia de a investi. Importante sunt și echipa de management și notorietatea companiei
  • 43% dintre respondenți consideră că rezultatele financiare anterioare sunt cel mai important factor în decizia de a vinde
  • 38% dintre respondenți consideră că estimările analiștilor sunt importante în decizia de a vinde, urmate de modificări ale politicii de dividend și schimări semnificative ale prețului
”Rezultatele celui de-al doilea studiu de percepție realizat de ARIR susțin necesitatea creionării unor strategii dedicate investitorilor individuali, care se dovedesc a fi foarte activi și informați. Membrii asociației au făcut parte din grupul de lucru pentru revizuirea metodologiei de evaluare a comunicării companiilor listate cu investitorii, publicată recent, și susțin creșterea transparenței și utilizarea de noi instrumente de comunicare în relația cu investitorii”, a declarat Daniela Șerban, președinte ARIR.
Conform studiului, transparența companiilor listate la BVB și comunicarea cu investitorii individuali sunt doar pentru 33% dintre respondenți la nivelul așteptărilor. Cu toate acestea, spune documentul, 89% dintre respondeți menționează că ar recomanda investițiile la BVB și altor investitori, 67% tranzacționează lunar sau trimestrial la BVB, cu o durata medie a deținerilor de peste 1 an.
Studiul de percepție a investitorilor individuali privind comunicarea și transparența companiilor listate la bursă a fost derulat de ARIR în perioada 21 martie – 15 aprilie a.c. și a inclus un eșantion de 104 investitori, 51% au investiții de peste 5 ani și 57% au portofoliu de peste 50.000 de lei.
Articolul precedentProprietățile din Nordul Capitalei au depășit 4.000 de euro pe metrul pătrat
Articolul următorCFR a semnat contractul pentru calea ferată București-Otopeni. Termenul de finalizare este la anul