Investitorii americani, nemulțumiți de “cascada de ordonanțe de urgență”

Investitorii americani atrag atenţia asupra nivelului alarmant de măsuri contraproductive impuse de Guvern fără analize de impact şi fără transparenţă.

 

AmCham România trage un semnal de alarmă cu privire la degradarea accelerată a calității politicilor publice, reglementării și guvernanței în România, precizând că impunerea de măsuri fără analize de impact și fără respectarea normelor legale de transparență atinge un nivel alarmant la începutul anului 2019.

“Ne confruntăm cu modificări concomitente, prin ordonanțe de urgență a legislației în multiple sectoare strategice pentru economie, într-un ritm nejustificat de alert care nu permite parcurgerea tuturor pașilor necesari pentru a asigura predictibiltatea, transparența și evaluarea impactului economic și societal al măsurilor adoptate.

O astfel de abordare a transformat Programul Național de Reformă într-un document desuet în stabilirea priorităților de reformă la nivel național iar rezultatele proiectelor cu Banca Mondială care vizau restructurarea mecanismelor de implementare a reformelor în cadrul funcției centrale a guvernului este dat uitării”, potrivit AmCham.

Totodată, AmCham atrage atenția că în timp ce mediul de afaceri solicită abrogarea OUG 114, Guvernul anunță noi proiecte legislative cu implicații pe scară largă în economie, adâncind nesiguranța și riscul ca România să fie vulnerabilă într-un context economic global, regional și național caracterizat de tensiuni.

“Cascada de ordonanțe de urgență din care lipsește urgența, care deviează de la normele legale, de la abordarea Europeană privind mai buna reglementare, de la cea privind impactul noilor reglementări asupra IMM sau cea privind Studiul de Impact al noilor reglementări (Regulatory Impact Assessment) este uneori agresivă, induce o lipsă de predictibilitate la nivelul economiei în ansamblul său, decredibilizează procesul de reglementare, pune sub semnul întrebării motivele din spatele acestor măsuri adoptate în ciuda semnalelor negative repetate din partea celor vizați, și îndepărtează România de angajamentele asumate în cadrul structurii europene. Ironic, toate aceste evoluții tocmai în perioada în care România beneficiază de cea mai sporită atenție din partea statelor membre și instituțiilor europene, cea în care deținem Președinția rotativă a Consiliului UE.

AmCham Romania atrage atenția asupra prețului mare pe care România îl plătește în termeni de imagine de țară și credibilitate în rândul investitorilor, construite în timp, cu eforturi susținute și foarte greu de redobândit odată pierdute.

Solicităm revenirea la un proces de reglementare transparent și constructiv, care să urmărească obiective de dezvoltare pe termen lung și nu interese partizane de moment”, transmite AmCham.

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) reprezintă peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti.

Articolul precedentGigantul german Metro vrea să se retragă din China
Articolul următorCurs valutar. Moneda euro revine puternic pe creștere și dă o palmă bugetului