INS: Managerii din construcții și comerț anticipează creșteri de prețuri

Managerii din construcții și comerțul cu amănuntul anticipează creșteri de prețuri, se arată într-o anchetă INS privind tendințele în evoluția activității economice în perioada ianuarie – martie 2019. Aceeași anchetă relevă o relativă stabilitate a numărului de salariați în industrie și servicii.

Industrie 

Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni creșteri de prețuri la  fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice (sold conjunctural +18%) și cele de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice (sold conjunctural +17%). ,

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +9%).

Construcții 

Potrivit estimărilor din luna ianuarie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -13%). Managerii estimează, de asemenea, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -11%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +16%).

 

 

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de scădere moderată a activităţii economice (sold conjunctural -9%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -5%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +21%).

Servicii

Conform estimărilor din luna ianuarie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderată (sold conjunctural +10%)

Articolul precedentGuvernul trebuie să acopere o gaură de aproape 6 miliarde de euro în bugetul general
Articolul următorBVB deschide săptămâna de tranzacționare pe plus