Înăsprirea sancțiunilor ce pot fi aplicate de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) poate avea ca efect falimentarea unui număr mare de IMM-uri, a afirmat, luni, preşedintele Asociaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România, Dragoş Petrescu.

„Suntem total împotriva amenzilor din proiectul ordonanţei de urgenţă propusă de ANPC, dintr-un motiv foarte simplu. Amenzile au ca scop prevenţia şi corectarea neregulilor din activitatea unei companii. Să creşti cuantumul amenzilor de la 1.000 – 1.500 la 2 – 5% din cifra de afaceri înseamnă să pierzi acest scop de corectare. Pentru că multe dintre aceste companii nu vor supravieţui. Multe întreprinderi nu înregistrează profit. Toate companiile trec prin momente dificile în prezent. Costurile cu forţa de muncă cresc, majorarea tarifelor la utilităţi… sunt doar câteva dintre elementele care apasă profitabilitatea întreprinderilor”, a afirmat Dragoş Petrescu, citat de Agerpres.

Proiectului ANPC prevede înlocuirea amenzilor de la 2.500 de lei la 50.000 de lei cu amenzi de până la 2%, 3% sau 4% din cifra de afaceri. De asemenea, se prevede înlocuirea amenzilor de la 10.000 de lei la 100.000 de lei cu amenzi de până la 3% sau 4% din cifra de afaceri, dar şi înlocuirea amenzilor de la 200 lei la 1.000 lei cu amenzi de până la 5% din cifra de afaceri prin modificarea Legii nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori.

Patronatele din industria hotelieră și a restaurantelor nu se opune sancționării mai dure a agenţilor economici care pun în pericol viaţă şi sănătatea consumatorilor, dar propun ca modificarea cadrului legislativ să fie făcută după consultarea tuturor actorilor implicaţi.

Articolul precedentRuptura din economia românească: patru din zece IMM-uri susţin supraimpozitarea băncilor
Articolul următorBreaking News: Euro a trecut pragul psihologic de 4,7 lei, cea mai slabă cotație istorică