Indicele ROBOR nu ascultă de criticile guvernamentale și își reia creșterea

Indicele ROBOR la 3luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,35% pentru a patra zi consecutiv, dar indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 3,48%, cel mai mare nivel din martie 2014, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR).

În 5 iulie, acesta a crescut la 3,39%, cel mai mare nivel din 26 februarie 2014, când a fost 3,40%.  Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a crescut marţi la 3,48%, cel mai mare nivel din 20 martie 2014, când a fost 3,48%

Luni, Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, a pus creșterea ROBOR pe seama înțelegerilor dintre băncile comerciale.

„Cred că va amintiți că și ROBOR-ul acesta umflat artifical de către nouă bănci, pentru că, ROBOR-ul trebuie să știe toată lumea, este modul în care se calculează după cum se împrumută nouă bănci comerciale între ele, dintre care doar una de stat, și anume CEC-ul. Celelalte își dau cu doi lei împrumut, cealaltă dă înapoi cu doi lei, atunci doi le este dobânda. Dacă mâine ne trezim dimineață și stabilim că este patru lei, patru lei este dobânda, și nimeni nu poate interveni”, a precizat Darius Vâlcov.

 

Articolul precedentVâlcov a găsit vinovații pentru scumpirea creditelor: băncile și ROBOR
Articolul următorRegimul de lucru flexibil aduce câștiguri companiilor și din economii

Comments are closed.