A crowd that included Air Force leadership, congressional representatives and senators, executives and plant personnel from the Lockheed Martin Aeronautics Corporation attended a ceremony dedicating the delivery of the final F-22 Raptor in Marietta, Ga., May 2. (U.S. Air Force photo/Don Peek)

Compania Sinteza SA, din Oradea, a renunțat la o investiție de 50 de milioane de euro în colaborare cu Lockheed Martin, cel mai mare producător de armament din lume. Cele două firme ar fi trebuit să investească într-o fabrică de reciclare și producere de electroliți.

Decizia vine în urma unei analize de fezabilitate care a concluzionat că piața actuală nu susține investiția.

Proiect strategic de 50 milioane euro anulat de Sinteza SA

Compania românească Sinteza SA a decis să renunțe la un ambițios proiect de 50 de milioane de euro destinat producției de baterii industriale, deși acesta beneficia de sprijin financiar prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Proiectul urma să fie implementat în parteneriat cu gigantul american Lockheed Martin, care furniza tehnologia de producție.

Această decizie vine după o evaluare internă riguroasă, în urma căreia conducerea companiei a ajuns la concluzia că lansarea investiției nu este sustenabilă în condițiile actuale ale pieței.

„Decizia reflectă concluziile unei analize amănunțite de fezabilitate şi ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanţi.

Tehnologia redox flow este promiţătoare şi strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condiţiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect”, se arată într-un comunicat transmis de compania Sinteza Oradea către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Proiect pentru dezvoltarea electroliților pentru baterii industriale

Proiectul viza dezvoltarea unei capacități de producție, testare și reciclare a electroliților necesari pentru baterii industriale, într-o investiție totală estimată la peste 309 milioane de lei. Din această sumă, 124 milioane de lei erau eligibili pentru finanțare nerambursabilă, conform documentelor contractuale semnate la finalul anului trecut.

Renunțarea la proiect vine însoțită și de o schimbare la nivel de conducere. Remus Cotuț, directorul general al companiei, și-a încheiat mandatul, acesta fiind puternic legat de implementarea investiției în parteneriat cu Lockheed Martin.

Deși colaborarea nu va continua în această etapă, Sinteza SA lasă deschisă posibilitatea unor parteneriate viitoare în domeniul tehnologiilor verzi. Reprezentanții companiei consideră că tehnologia redox flow rămâne o direcție promițătoare în tranziția energetică, însă momentul lansării nu este, în opinia lor, oportun.

Nu există niciun prejudiciu asupra fondurilor europene

Ministerul Energiei a confirmat că, până în prezent, nu a efectuat plăți către companie pentru acest proiect, ceea ce elimină riscul unui prejudiciu asupra fondurilor europene.

Instituția și-a reafirmat angajamentul pentru dezvoltarea unei industrii autohtone de baterii și promite continuarea sprijinirii proiectelor care pot aduce valoare strategică României și Uniunii Europene.

Sinteza SA, cu o istorie de peste un secol în industria chimică, trece printr-un proces amplu de transformare, încercând să își mute atenția de la produsele tradiționale, precum acidul benzoic, către tehnologii de energie verde.

Articolul precedentBitcoin ajunge la un nou maxim istoric. A depășit 110.000 dolari
Articolul următorLEUL S-A APRECIAT UŞOR