Guvernul trebuie să adopte, în această săptămână, Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii. Este posibil ca astăzi să aibă loc o ședință a Coaliției, pe această temă.

rdonanța va produce efecte începând cu data de 1 februarie și până la 31 martie, iar impactul bugetar va fi de 3 miliarde de lei.

A fost modificat, astfel, la energie electrică prețul maxim plafonat va fi de 0,80 lei/kWh, în scădere de la 1 leu – cât era în schema precdentă.

Pentru gaze naturale, prețul scade de la 0,37 lei/kWh la 0,31 lei/kWh.

La energie, pragul de consum va fi crescut la 500 kWh/ lună, față de 300, cât este în schema actuală.

Pragul de consum crește și la gaz la 300 mc/ lună.

Compensarea oferită clienților care se încadrează în acest consum crește de la de la 33% din prețul gazelor, fără alte tarife, la 40%. Vorbim despre beneficiile pentru consumatorii casnici, iar referitor la firme se plafonează prețul final plătit de toți consumatorii la 1 leu/kWh pentru energia electrică și la nivelul de 0,37 lei/kWh pentru gazele naturale.

Ordonanța ăși va produce efetele până la 31 martie. După această Dată, Guvernul trebuie să se gândească cum va plafona din nou prețurile. Cel mai probabil, se va reveni la piața reglementată și nu vor mai fi consumatori pe piața liberă.

Coaliția va discuta despre această ordonanță inclusiv în această săptămână pentru că trebuie adoptată cât mai urgent.

Articolul precedentMetrorex ar putea intra în grevă, începând de mâine
Articolul următorCe le promite STB noilor angajați chemați în locul protestatarilor: siguranța locului de muncă și salariu motivant