Grupul Electrica a obţinut în primul semestru din acest an un profit net consolidat de 210 milioane lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 201,5 milioane lei faţă de prima parte a anului trecut, când a raportat un proifit net de 8 milioane lei, şi o realizare de 83% din profitul net consolidat bugetat pentru anul 2018, potrivit rezultatelor transmise marţi.

Grupul Electrica a realizat în primul trimestru 83% din profitul net bugetat pentru întregul an 2018. Acesta s-a cifrat la 210 milioane lei în primele șase luni, o creștere de 201,5 milioane lei față de prima jumătate a anului trecut.

În primul semestru, Grupul Electrica a distribuit aproape 8,8 TWh, cu 1,8% mai puțin față de aceeași perioadă  a anului trecut, pentru 3,7 milioane de clienți.

Veniturile operaționale totale ale Grupului Electrica în perioada analizată s-au ridicat la 2,73 miliarde lei, în scădere cu 1,3% față de primul semestru din 2017.

„Este de remarcat îmbunătăţirea semnificativă a rezultatelor financiare înregistrate de Grupul Electrica în primele şase luni ale acestui an. Dacă în perioada similară a anului trecut resimţeam în principal efectele dezechilibrelor majore din piaţa de energie, în acest moment putem spune că măsurile adoptate s-au dovedit a fi eficiente până în prezent. Acestea pot fi de aşteptat să stabilizeze rezultatele companiei în viitor. Rezultatele primului semestru din 2018 sunt susţinute de investiţiile noastre în reţelele de distribuţie şi de îmbunătăţirea serviciilor în general, dar şi de eforturile de optimizare a proceselor, sistemelor de management şi direcţii strategice pe care intenţionăm să le urmăm în continuare“, spune Cătălin Stancu, director general Electrica.

Costurile consolidate pentru achiziţia energiei electrice au scăzut cu 17%, la 1,269 milioane lei în primele şase luni, scădere care s-a datorat în principal faptului că prima parte a anului 2017 a fost afectată de evenimentele nefavorabile de pe piaţa de energie, ce au generat preţuri ale energiei electrice semnificativ mai mari comparativ cu ianuarie-iunie 2018.

”Marja din energie s-a îmbunătăţit semnificativ, dată fiind corelarea preţurilor de vânzare cu preţurile de achiziţie. Marja a fost susţinută în continuare de implementarea politicilor de risc revizuite şi a orientarii spre un echilibru între rentabilitate şi cota de piaţă. Pierderile înregistrate anul trecut pe piaţa reglementată au fost parţial compensate de marjele îmbunătăţite pentru segmentul reglementat în această perioadă”, arată raportul Electrica.

EBITDA a crescut cu 263 milioane lei sau 123% an/an, în principal ca efect net al veniturilor totale din exploatare şi evoluţiei costurilor energiei electrice, având o creştere netă de 226 milioane lei sau 18%, dar şi a scăderii cu 20 milioane lei, sau 6%, la 297 milioane lei, a cheltuielilor cu salariile şi beneficiile angajaţilor, ca urmare a măsurilor de optimizare a activităţii adoptate de către grup.

Profitul operaţional (EBIT) al grupului a crescut cu 244 milioane lei, reflectând creşterea amortizării cu 19 milioane lei sau 10%, în principal ca rezultat al creşterii valorii investiţiilor puse în funcţiune, însă şi ca rezultat al reevaluării activelor realizată la 31 decembrie 2017.

”Modernizarea reţelelor la nivelul celor trei operatori de distribuţie din cadrul Grupului Electrica continuă să fie o prioritate pentru companie. Investiţiile record planificate pentru anul 2018 sunt în valoare de aproximativ 900 milioane de lei”, spun reprezentanţii Electrica.

Valoarea cumulată a investiţiilor realizate în 2017, 736 milioane de lei, a fost cu peste 30% mai mare faţă de 2016 şi mai mult decât dublă faţă de anul listării (de peste 2,4 ori).

În cei patru ani de la privatizare, Grupul Electrica a investit 2,16 miliarde de lei în infrastructura de distribuţie.

Electrica Furnizare are o cotă de piaţă de 17,70%. Este lider pe piaţa reglementată, cu o cotă de 43,06%, iar pe piaţa concurenţială Electrica Furnizare are o cotă de 9,77% (conform ultimului raport ANRE din aprilie 2018).

Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,7 milioane de clienţi şi acoperă trei zone pentru distribuţia energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord. Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din Bucureşti şi Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuţiei şi furnizării energiei electrice din România.

Articolul precedentCifra de afaceri din comerțul cu ridicata în primul semestru 2018 a crescut cu 10%
Articolul următorVestea bună: Indicele ROBOR la 3 luni scade la 3,26%: Vestea rea: scăderea încetinește

Comments are closed.