Banca Centrală a Germaniei estimează că riscul intrării în recesiune este tot mai mare, iar acutizarea crizei de aprovizionare cu gaze naturale din Rusia, odată cu apropierea sezonului rece, va duce inflația la peste 10%.

Raportul lunar al Bundesbank arată că “scăderea producției a devenit mult mai probabilă în lunile de iarnă. Gradul ridicat de incertitudine cu privire la aprovizionarea cu gaze din această iarnă și creșterea bruscă a prețurilor vor afecta probabil puternic gospodăriile și companiile. Riscul de creștere a inflației este mare, în special în cazul unei sistări a fluxului de gaze din Rusia“, potrivit Reuters.

Cu o dependență majoră față de importurile de gaze naturale din Rusia, industria grea din Germania este printre cele mai vulnerabile la eventuale întreruperi de aprovizionare. Nici scenariul înlocuirii livrărilor rusești cu alte importuri mai scumpe n-ar schimba, pe termen scurt, datele problemei, pentru că scumpirile s-ar propaga pe lanțul de producție, alimentând inflația,

Institutul german de statistică a calculat o rată a inflație de 7,5% în iulie față de aceeași lună din 2021.

„Pe ansamblu, rata inflației poate ajunge la 10% în toamnă,” arata raportul Bundesbank. Valoarea este de 5 ori mai mare decât proiecția privind inflația făcută de banca centrală la începutul anului, înainte de războiul din Ucraina și criza de alimentare cu energie generată de acesta. 

nevoie, le va face, dar sunt convind că șle va discuta îamointe . NU și-a exprimat nicio nemultumire legată de Vasile Dîncu

Articolul precedentSECETA în România. Peste 400 de mii de hectare afectate în 34 de județe – Ce culturi sunt compromise
Articolul următorDe ce se măresc salariile bugetarilor – Marius Budăi: „Și salariații de la stat sunt cetățeni români. Și ei au fost afectați de majorări de prețuri”