Este foarte posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracteze din nou în trimestrul trei din 2019, dar asta nu înseamnă că ţara va intra în recesiune, apreciază Bundesbank. Economiștii definesc scăderea consecutivă timp de două trimestre a economiei ca fiind „recesiune tehnică”.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, a afirmat miercuri că Germania va putea contracara o criză dacă va exista una, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o scădere a activităţii economice atât de semnificativă ca în perioada 2008 – 2009, transmite Reuters.

Suntem bine pregătiţi, avem resurse financiare decente, astfel încât, dacă va exista o criză economică, putem lua contramăsuri, dar în acest moment vedem doar o creştere mai lentă„, a declarat Scholz, la postul public de televiziune ARD.

Potrivit acestuia, dacă va apărea la orizont o criză serioasă, precum cea din perioada 2008 – 2009, Germania „va putea să facă tot ce va fi necesar”, dar a dat asigurări că nu se preconizează o astfel de evoluţie, perspectivele indicând o îmbunătăţire a economiei, deşi într-un ritm mai lent decât se spera anterior.

Banca Centrală a Germaniei nu este îngrijorată că ţara se îndreaptă spre recesiune, în pofida scăderii activităţii economice, se arată în raportul lunar publicat săptămâna trecută de Bundesbank.

Deşi este posibil ca PIB-ul Germaniei să se contracteze din nou în trimestrul trei din 2019, asta nu înseamnă că ţara va intra în recesiune, apreciază Bundesbank.

Economiştii vorbesc de o „recesiune tehnică” dacă PIB-ul se contractează două trimestre consecutiv. În trimestrul doi din 2019, economia germană a înregistrat un declin de 0,1%, după un avans de 0,4% în primele trei luni din acest an.

„Dacă economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt nu reprezintă un motiv de îngrijorare, nu înseamnă că întreaga fază de expansiune economică s-a încheiat”, în condiţiile în care consumul privat şi rata angajării nu sunt afectate, se arată în raportul Bundesbank.

Articolul precedentRomânia, în topul european al afacerilor conduse de femei
Articolul următorSeceta de anul trecut, lovitură cu efect întârziat în producția agricolă din 2019