Probleme pentru economia Germaniei

Guvernul german prognozează că economia îşi va reveni rapid de pe urma şocului coronavirusului, potrivit așa-numitului model în „V”. Pronosticul a fost făcut de către ministrul Economiei, Peter Altmaier, care a adăugat că nu se aşteaptă la o noua rundă de restricții precum cele din primăvară, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

„Pe ansamblu, pentru moment putem spune că înregistrăm o evoluţie în formă de ‘V'”, a spus Peter Altmaier, cu ocazia prezentării noilor prognoze revizuite ale Guvernului german.

Altmaier a precizat că impactul negativ al pandemiei în prima jumătate a anului nu a fost atât de sever, iar revenirea este „mai rapidă şi mai dinamică” decât se anticipa.

În aceste condiţii, Guvernul de la Berlin şi-a îmbunătăţit prognozele privind evoluţia economiei în acest an, până la un declin de 5,8%, faţă de o contracţie de 6,3% cât estima în aprilie. În schimb, estimările pentru anul următor au fost revizuite în jos, până la un avans de 4,4%, faţă de o estimare anterioară care prevedea o creştere de 5,2%.

Chiar dacă pagubele provocate economiei germane de pandemia de coronavirus vor fi mai mici decât se anticipa, contracţia de 5,8% înregistrată în 2020 va fi cea mai slabă performanţă înregistrată de Germania în perioada postbelică.

Peter Altmaier a apreciat că PIB-ul Germaniei va reveni la nivelul de dinaintea crizei chiar din 2022, adăugând că nu se aşteaptă la măsuri stricte de izolare în sectoare precum comerţul cu amănuntul sau industrie, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Sunt convins că putem evita o a doua izolare generală”, a spus Altmaier.

Economia germană a înregistrat în trimestrul al doilea o contracţie record de 9,7%, dar cele mai recente date economice au alimentat speranţele că prima economie a Europei înregistrează o revenire puternică.

Îmbunătăţirea prognozelor economice ale Germaniei va avea un impact asupra estimărilor privind veniturile din taxe, ce urmează a fi prezentate în data de 10 septembrie, precum şi asupra bugetului, ce va fi prezentat şi el până la finele lunii septembrie.

Germania este principalul partener comercial al României iar, la nivelul UE, Germania este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

Articolul precedentGigantul Continental, care are 20.000 de angajați în România, anunță restructurări la nivel mondial
Articolul următorMinistrul Economiei la Realitatea Plus: Cred că, în turism, lunile iulie, august au încasări mai mari decât anul trecut