Generozitatea MF dă roade: Cerere de titluri de stat de 3 ori mai mare decât oferta

Ministerul Finanțelor (MF) a vândut, luni, pe piața interbancară, titluri de stat în valoare de 800 milioane lei, cu scandența în 2023. Suma face parte din programul de imprumuturi de pe piața interbancară, necesar acoperirii cheltuielilor statului.

Succesul operațiunii este strict urmarea generozitătiii Ministerului Finanțelor: randamentul mediu al titlurilor adjudecate a fost de 4,75% și o rată a cuponului de 4,25%. Luna trecută o ofertă adjudecată, de aproximativ 350 milioane lei, cu scadența în iunie 2021 a fost plasată la un radament de 4,44% (dar o rată a cuponului de 5,95%).

Cererea pentru prospectul de emisiune care prevedea 400 milioane de lei a fost dubla decât rezultatul final, 1.575,5 milioane lei.

Oferta va fi redeschisă miercuri pentru sesiunea de licitație pentru ofertele necompetitive căreia îi sunt alocate 60 de milioane lei.

Prospectele de emisiune de titluri de stat sunt aprobate periodic de către Ministerul Finanțelor în scopul finanțării bugetului de stat și refinanțării datoriei publice. Cuantumul acestor emisiuni este stabilit prin Legea Bugetului de Stat și este dimensionat în funcție de nivelul previzionat al deficitului bugetar (2,97% pentru 2018).

În anul 2018 necesarul de finanțare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe pentru un deficit bugetar pe 2018 de aproximativ 27 miliarde lei precum și de volumul datoriei de refinanțat în anul 2018, în sumă de aproximativ 47 miliarde lei.

Ținând cont de obiectivul limitării riscului valutar cat și de cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanțat în proporție de cca 75% de pe piața internă și respectiv 25% de pe piața externă.

Articolul precedentFP: Statul poate susține bursa într-un singur mod: să listeze companii
Articolul următorOamenii de afaceri și MFP au convenit creșterea pragului de deductibilitate a costurilor

Comments are closed.