Miniștrii agriculturii din țările G20 au criticat protecționismul într-o declarație comună adoptată sâmbătă și au promis să reformeze regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), dar nu au detaliat ce măsuri concrete vor lua pentru a îmbunătăți sistemul de comerț cu alimente.

Ei spun în declarație că sunt „preocupați de creșterea protecționismului prin adoptarea de măsuri comerciale non-tarifare, incompatibile cu regulile OMC”

Reprezentanții unor țări precum Statele Unite și China prezenți la reuniunea G20 a miniștrilor agriculturii, afirmă că și-au exprimat angajamentul de a nu adopta „obstacole inutile” în calea comerțului și și-au afirmat drepturile și obligațiile în temeiul acordurilor OMC .

Reuniunea a avut loc în contextul creșterii tensiunilor comerciale care au afectat piețele agricole. China și alți parteneri comerciali din SUA au plasat tarife de represalii asupra fermierilor americani, după ce administrația Trump a pus taxe pe mărfuri din China, precum și pe oțel și aluminiu din Uniunea Europeană, Canada și Mexic.

Fermierii americani se așteaptă să înregistreze pierderi de 11 miliarde de dolari din cauza măsurilor de retorsiune luate de China ca răspuns la impunerea unor tarife vamale de către administrația Trump. Săptămâna trecută guvernul SUA a promis că îi va despăgubi cu 12 miliarde de dolari pe producătorii americani afectați de războiul comercial dintre cele două țări.

Secretarul american al Agriculturii, Sonny Perdue, a declarat pentru Reuters, într-un interviu acordat în cadrul reuniunii, că planul administrației Trump ajutoare directe în valoare de aproape 8 miliarde dolari care se vor acorda fermierilor încă din luna septembrie.

În ciuda acestor plăți directe, măsurile „nu vor putea să despăgubească integral fermierii”, a spus Perdue.

Referitor la subvențiile plănuite de administrația Trump, ministrul german al Agriculturii, Julia Kloeckner, a spus că fermierii „nu au nevoie de ajutoare, au nevoie de comerț”.

„Am avut o discuție foarte sinceră cu privire la faptul că nu vrem măsuri protecționiste unilaterale”, a declarat Kloeckner într-o conferință de presă după întâlnire.

Miniștrii, ale căror țări reprezintă 60% din suprafața agricolă la nivel mondial și 80% din comerțul global cu produse alimentare și produse agricole, nu au specificat măsurile despre care se vorbesc în declarație. Întrebat să prezinte concret care sunt măsurile, Kloeckner a declarat că miniștrii nu au vrut să „critice o singură țară”.

„Știm cu toții ce se întâmplă dacă o singură persoană sau o țară nu aderă la normele OMC, încercând să obțină un beneficiu pentru ei înșiși prin protecționism”, a spus ea. „Aceasta duce de obicei la impunerea de tarife vamale ca răspuns”.

În declarație, miniștrii au declarat că au fost de acord să continue reformarea normelor OMC privind comerțul agricol.

„Independent de toate știrile care s-au dat referitoare la reuniune, am reușit să ajungem la un consens unanim”, a declarat ministrul argentinian al Agriculturii, Luis Miguel Etchevehere.

Președintele american, Donald Trump și președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a încheiat miercuri o înțelegere care pune capăt, cel puțin pentru o perioadă, riscului de escaladare a tensiunilor dintre cele două mari puteri agricole ale lumii.

După întâlnirea cu Junker, Trump a declarat că Uniunea Europeană va importa „foarte multă” soia americană.

Klockner a declarat pentru Reuters că relațiile din SUA și UE se îmbunătățesc, dar că nu există garanții că Europa va importa cantitățile de soia la care se așteaptă Washingtonul.

Articolul precedentDe la „taxa pe stâlp”, la „taxa pe vânt”
Articolul următorRomânia nu există la capitolul rata economisirii gospodăriilor, în care Suedia este pe primul loc

Comments are closed.