Franța, a doua mare economie din Uniunea Europeană, a intrat în vizorul Fondului Monetar Internațional. FMI cere guvernului de la Paris să întreprindă mai mult pentru ca țara să se încadreze în ținta de deficit de 5,4% din PIB în anul 2025.
Guvernul francez are greutăţi în a ţine sub control finanţele publice, după majorarea cheltuielilor în 2024, în timp ce veniturile din impozite au fost sub aşteptări, într-un an electoral dificil.
FMI se aşteaptă ca Executivul de la Paris să-şi îndeplinească ţinta de deficit de 5,4% din PIB anul acesta, dar a avertizat că fără măsuri suplimentare deficitul va rămâne pe termen mediu la 6% din PIB, iar datoria va continua să crească.
„Cheia viitorului Franţei o reprezintă ţinerea sub control a cheltuielilor, este prioritatea şi busola noastră pentru construirea bugetului pe 2026”, a declarat pentru Reuters ministrul de Finanţe, Eric Lombard.
Franţa are nevoie „de un pachet de măsuri credibile, bine concepute, care să se concentreze pe raţionalizarea cheltuielilor, direcţionând mai bine cheltuielile cu protecţia socială către cei care au cea mai mare nevoie”, se arată în comunicatul FMI.
Instituţia financiară previzionează că Franţa, a doua economie a zonei euro, va înregistra o creştere de 0,6% în 2025 şi de 1% în 2026, în timp ce Guvernul estimează un avans de 0,7% anul acesta şi de 1,2% anul viitor.
Franţa este vizată de procedura de deficit excesiv (EDP) şi a promis ca până în 2026 să readucă deficitul sub limita stabilită de UE, de 3% din PIB.