FOTO | Primul autobuz electric fabricat în România a ieșit pe străzi

Primul autobuz electric fabricat în România a fost botezat UpCity, fiind prezentat  la Baia Mare şi Cluj-Napoca. Noul vehicul are 83 de locuri, dintre care 26 pe scaun, şi o autonomie de 200 de kilometri.

Primul autobuz electric „Made in Romania” este fabricat la Baia Mare de compania românească ATP.

Un prototip al noului autobuz electric a apărut  zilele trecute pe străzile din Baia Mare şi Cluj. Autobuzul are în total 83 locuri, dar va putea fi configurat opţional cu până la 90 de locuri. 26 de locuri sunt prevăzute pe scaune, iar autonomia din prezent este de 200 de kilometri, scrie adevarul.ro

Imagine

Autobuzul are podea joasă, conform normelor europene, pentru a permite accesul vârstinicilor şi a persoanelor cu diazbilităţi şi are trei uşi. Bateria este furnizată de o cpmpanie cunoscută în domeniu, la nivel mondial, Contemporary Amperex Technology Co. Limited.

Imagine

Autobuzul urmează să fie omologat la nivel european chiar în acest an, dar deocamdată nu se ştie preţul cu care va fi comercializat şi nici momentul în care va fi disponibil pe piaţă. Un vehicul similar produs de compania Solaris, primul cumpărat oficial de un oraş din România, Clujul, şi înscris în trafic din 2018 costă în jur de 600.000 de euro.

Imagine

Între timp, Clujul a cumpărat, prin fonduri europene şi elveţiene, 41 de astfel de autobuze electrice. De atunci, mai multe oraşe din România şi-au manifestat interesul pentru achiziţia unor autobuze electrice, iar unele au şi făcut-o.

Articolul precedentCâți pensionari speciali sunt, de unde provin și cât ne costă pensiile lor
Articolul următorMinistrul Alexandru Nazare, anunț despre bugetul României după discuții cu comisarul european pentru Economie