Guvernul va promova prin Ordonanță de Urgență un act normativ care va permite înființarea de fonduri suverane în general, prin hotărâri de guvern, și nu doar anunțatul Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

Inițial s-a dorit un singur Fond Suveran creat printr-o inițiativă legislativă parlamentară dar care a fost declarată neconstituțională de Curtea Constituțională.

„După ce Curtea Constituțională a României a declarat actul neconstituțional, asistăm la o nouă abordare de către Guvern. Este vorba de un proiect de OUG care se află în discuții la instituțiile abilitate, inclusiv la noi (la ASF n.r.) și care se intitulează „OUG privind înființarea de fonduri suverane”. Guvernul gândește un cadru legislativ pe care să se construiască fonduri suverane, mai multe. Nu este rău”, a precizat Mircea Ursache, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară – ASF –  într-o conferință organizată de Financial Inteligence.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, anunțase recent, că instituţia pe care o conduce pregăteşte o ordonanţă de urgenţă, care ar trebui să fie gata luna aceasta, pentru a avea cadrul general referitor la instrumente financiare precum Fondul Suveran de Investiţii.

Mircea Ursache a precizat că astfel vor putea fi create mai multe fonduri de investiții, unul energetic, altul pentru resurse, pentru apărare sau pentru ce se consideră că ar fi necesar.

„Acum elementul absolut de noutate este că la nivel guvernamental se creează doar cadrul printr-un act normativ cu putere de lege, prin ordonanţă, de creare de fonduri suverane urmând ca fiecare apoi să beneficieze de o hotărâre de guvern de înfiinţare”, a afirmat Mircea Ursache.

Vicepreședintele ASF explică și ce condiții ar trebui îndeplinite pentru ca Fondul de Investiții să nu se situeze în afara pieții de capital:

– finanţarea iniţială să se facă printr-o emisiune de obligaţiuni pe baza unui prospect aprobat de ASF;

– toate companiile din portofoliu să fie listate într-un interval de maximum un an, pentru a avea imaginea valorică exactă a Fondului;

– toate companiile incluse în fond să respecte regulile de guvernanţă corporativă şi obligaţiile de raportare conform legii emitenţilor.

Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa din 6 iunie 2018, în calitate de cameră decizională, Legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – SA. Actul normativ a fost, însă, declarat neconstituţional de către Curtea Constituţională în data de 18 iulie 2018, având în vedere caracterul individual al legii şi faptul că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţi comerciale, „unităţile economice de interes republican se organizează ca societăţi comerciale prin hotărâre a Guvernului”.

El a mai vorbit și despre eliminarea pragului de 5% a deținerilor la Societățile de Investiții Financiare (SIF).

„Proiectul actului normativ privind legea Fondurilor de Investiții Alternative (FIA) a trecut în primă lectură de ședința Consiliului ASF și a fost înaintat, cu propunerea de anulare a articolului din lege care prevedea pragul la SIF-uri, Ministerului de Finanțe. Au fost primite observații de la MFP dar care nu au eliminat propunerea noastră. Noi și Finanțele gândim la fel cu privire la praguri.

Va fi înaintată pentru vot final în boardul ASF, urmând să fie transmisă legiuitorului, prin Ministerul Finanțelor”, a explicat oficialul ASF.

Articolul precedentJocuri video: Afaceri de 156 milioane de dolari, în creștere cu 12%
Articolul următorSimulacru de lege corectă: Insolvența devine un instrument de șantaj în mâna guvernanților

Comments are closed.