FMI confirmă explozia prețului la cereale: Va crește cu cel puțin 10%, după ce Rusia a interzis transportul din Ucraina pe Marea Neagră

Fondul Monetar Internațional confirmă previziunile sumbre legate de explozia prețului la cereale după refuzul Rusiei de a permite exporturile din Ucraina.

Preţul global al cerealelor ar putea creşte cu până la 15%, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră, a declarat economistul şef de la Fondul Monetar Internaţional, Pierre-Olivier Gourinchas, transmite Bloomberg, potrivit agerpres.ro.

„Este foarte clar că iniţiativa privind transportul cerealelor prin Marea Neagră a fost foarte importantă anul trecut pentru a asigura că vor exista livrări suficiente de cereale la nivel mondial. Acelaşi mecanism funcţionează şi în direcţia opusă astfel că este posibil să apară presiuni de creştere asupra preţurilor la alimente”, a declarat marţi Pierre-Olivier Gourinchas.

Chiar dacă FMI nu a finalizat încă evaluările privind efectele deciziei Rusiei, o creştere de preţuri la cereale cuprinsă între 10% şi 15% este „o estimare rezonabilă”, a spus Gourinchas.

Săptămâna trecută, Rusia a anunţat că s-a retras din acordul internaţional care permitea Ucrainei să îşi exporte în siguranţă cerealele prin porturile sale de la Marea Neagră. Anunțul vine după un an de la încheirea Acordului.

Decizia Rusiei crește îngrijorările privind livrările globale de produse alimentare. Pentru că a pus în pericol o rută importantă de export pentru Ucraina, care este, alături de Rusia, unul dintre cei mai mari cultivatori şi exportatori de cereale şi oleaginoase. În plus, decizia vine tocmai când începe recoltatul.

Cotaţiile la grâu şi porumb au crescut semnificativ la începutul săptămânii, după ce Rusia a atacat unul din cele mai mari porturi ucrainene de la Dunăre. Astfel că au crescut foarte mult riscurile legate de ultima rută importantă de export de cereale de care mai dispune Ucraina, pe Dunăre. 

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentCe a decis instanța în cazul contestației depuse de Blue Air la amenda de peste 10 milioane de lei primită de la ANPC pentru cursele anulate
Articolul următorAnca Alexandrescu: Zelenski vine la București și se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu – Motivul vizitei în România

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau