Fondul Monetar Internațional a subliniat necesitatea adoptării de urgență a unui acord fiscal cu reguli globale privind impozitul pe profitul marilor companii multinaţionale. În lipsa acestuia, riscăm un război comercial, a avertizat instituția. 

Directoarea FMI, Kristalina Georgieva, a atras atenția că este ”urgent” să se încheie un pact multilateral, similar celui propus de preşedintele Joe Biden în SUA.
”Suntem deosebit de optimişti în legătură cu un acord global privind impozitul pe profitul companiilor în 2021.(…) Şi e nevoie urgent de acesta pentru a evita, în viitor, riscul de a cădea într-o spirală haotică a impozitelor sau un război comercial în care toţi vor avea de pierdut”, a menționat Georgieva.

În urmă cu câteva săptămâni, în timpul Reuniunii de primăvară a FMI şi Băncii Mondiale, Fondul a surprins prin solicitarea unui impozit „temporar” pe profiturile mai mari şi „bogăţie”, destinat finanţării nevoilor generate de pandemie şi de criza pe care aceasta a provocat-o şi care a dus la creşterea generalizată a deficitului şi datoriei, potrivit Agerpres. 

Planul lui Joe Biden, dat ca exemplu de șefa FMI, prevede creşterea cotei de impozitare a companiilor mari din ţară de la 21% la 28% şi aplicarea unui impozit minim de 15% pe veniturile contabile, cele care se raportează investitorilor, nu cele raportate Trezoreriei SUA, printre alte măsuri. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a explicat că această strategie încearcă să pună capăt ”traseului în coborâre” în materie de impozite corporative la nivel internaţional şi să stabilească ”sisteme fiscale stabile şi juste”.

În acest sens, Yellen a prezentat această iniţiativă G20 (care grupează principalele economii avansate şi curs de dezvoltare) pentru a stabili o rată minimă globală corporativă de 21% şi a limita manevrele de evaziune prin intermediul paradisurilor fiscale. Responsabilul Trezoreriei americane a fost marţi protagonistul actualităţii economice, după ce a semnalat că dobânda de referinţă, acum în jurul a 0%, probabil va trebui să crească în contextul recuperării economice din SUA şi pentru a evita o „supraîncălzire” a economiei. La câteva ore după ce a făcut această afirmație şi după ce a generat incertitudini pe pieţe, Yellen a încercat să-şi clarifice vorbele şi a precizat că nu a prevăzut şi nici recomandat o măsură în acest sens, decizia aparţinând Rezervei Federale.

Articolul precedentPrima insectă, autorizată ca aliment, de oficialii europeni. Cât de sigur este consumul
Articolul următorPandemia, mană cerească pentru fondurile private de pensi. Profitul a crescut cu 30%