Florin Cîțu refuză categoric idea reducerii TVA la energie, de unde guvernul a încasat sume record

Premierul Florin Cîțu a anunțat, sâmbătă, că nu poate fi de acord cu propunerea de reducere sau eliminare a TVA la energie, așa cum au propus asociațiile din domeniu. Șeful Guvernului a precizat că aceasta ar fi o soluție permanentă la o problemă temporară, care ar dezechilibra sistemul fiscal.

„Am venit cu soluția de a aduce mai aproape implementarea legii consumatorului vulnerabil, în loc de octombrie 2022 să se aplice de la 1 ianuarie 2022. Avem o soluție de a compensa o parte din factură pentru lunile de iarnă de anul acesta pentru consumatorii vulnerabili. Nu vreau să umblăm la sistemul fiscal pentru că după aceea este foarte greu să revenim asupra lui și implicațiile sunt total diferite. Dar vom susține în această iarnă consumatorii vulnerabili și o mare parte a populației va trece peste această iarnă fără să aibă un impact din creșterea prețurilor”, a declarat premierul, potrivit Realitatea Plus.

Reacția sa a venit după ce Asociația Furnizorilor de Energie din România – AFEER a propus, într-o scrisoare adresată autorităților, o serie de măsuri pentru reducerea facturilor la energie, una dintre măsuri fiind reducerea sau scutirea de la plata TVA a energiei electrice și gazelor.

Pe de altă parte, În urma majorării semnificativă a prețurilor energiei, odată cu liberalizarea pieței, Guvernul a avut încasări record din TVA.

 

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Ce mâncau românii în comunism
Articolul următorMinistrul Energiei anunţă controale la furnizorii de energie