Fitch reafirmă ratingul Transelectrica la BBB, cu perspectiva stabilă. Cotația, în usoară scădere

Fitch Ratings a reafirmat rating-ul standard al Transelectrica SA pe termen lung la BBB, cu perspectivă stabilă, conform unui comunicat publicat de agenția de rating.

Afirmația reflectă bilanțul și câștigurile conservatoare ale Transelectrica, susținute de reglementările în vigoare ale activelor reglementate din România (RAB) pentru transmiterea energiei electrice, cu cel de-al treilea cadru de reglementare în funcțiune până la jumătatea anului 2019. „Mediul de reglementare actual stimulează investițiile în rețea, cu investiții de peste 3 miliarde de lei planificate până în 2023, ceea ce ne face să estimăm că vor conduce la o creștere a efectului de levier. Ratingul reflectă profilul individual de credit al companiei Transelectrica, dar considerăm că orice îmbunătățire a acestuia va fi limitată de legăturile cu statul român, acționarul majoritar, cu o deținere de 58,7% din activele companiei, care are, în prezent un calificativ de BBB-, cu perspectivă stabilă.

Fitch evaluează legăturile pe care Translectrica le are cu statul român în baza criteriilor pentru entitățile guvernamentale (GRE). Profilul individual de credit al Transelectrica stă la baza ratingului său, care se află cu un pas deasupra ratingului suveran, reflectând astfel evaluarea noastră în privința legăturilor juridice și operaționale ca fiind slabe în baza criteriilor de evaluare a ratingului parental și subsidiar.

Rețeaua națională de transport al electricității reprezintă un avantaj strategic pentru România, dar Translectrica operează independent de guvern împreună cu membrii consiliului de supraveghere selectați de o companie independentă de resurse umane printr-un proces transparent. Împrumuturile moștenite garantate de guvern, care au reprezentat 12,5% din totalul datoriei la sfârșitul anului 2017, urmează să ajungă la maturitate până în 2020, se mai arată în comunicatul publicat de agenția de rating.

Câștigurile companiei Transelectrica sunt mai volatile decât cele ale competiției, deoarece tarifele sunt stabilite pe baza parametrilor estimați, după care ajustările se fac cu o întârziere de un an sau doi ani pentru volumele și costurile necontrolabile. Dinamica poate evolua în ambele sensuri: în ultimii ani procesul de reglementare a tarifelor a început tarife în creștere în 2014, tendință care, apoi, s-a schimbat pe măsură ce ne apropiem de finalul controlului tarifelor, în iunie 2019.

Graficul zilnic al Transelectrica, sursa: bvb.ro

Din graficul de mai sus se poate constata că acțiunile Transelectrica se află în prezent într-o zonă sensibilă, în jurul valorii de 24 de lei, interval care a fost în trecut, în repetate rânduri, unul de rezistență.

Cotația Transelectrica a scăzut, în sesiunea de marți, cu 0,42%, la 23,8 lei pe acțiune.

Articolul precedent– REVISTA PRESEI – Cea mai bogată româncă. Are mai mulți bani decât Țiriac, Teszari și Becali la un loc
Articolul următorFMI: Inflația în Venezuela va atinge 1.370.000 la sută la finele anului

Comments are closed.