Ziua și împrumutul la Ministerul de Finanțe, pentru acoperirea nevoilor tot mai mari de plată a cheltuielilor.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, 1,018 miliarde de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark şi una de certificate cu discount, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).

În 2020 este vorba de un necesar de finanţare de aproximatic 90 de miliarde de lei. În această sumă intră deficitul bugetar prognozat pentru acest an de 40,5 miliarde lei, iar restul reprezintă datoriile care ajung la scadenţă ce trebuie rambursate.

Din suma totală împrumutată joi, MFP a luat 299,9 de milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu o maturitate reziduală de 12 luni, la un randament mediu de 3,26% pe an. Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 623,6 milioane de lei.

De asemenea, MFP a atras 718,4 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni benchmark cu o maturitate reziduală de 140 de luni, la un randament mediu de 4,72% pe an. Valoarea nominală a emisiunii de joi a fost de 600 de milioane de lei, iar băncile au subscris 1,37 miliarde lei.

Totodată, vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 90 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna ianuarie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei, din care 300 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount şi 4,1 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 615 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma este mai mică cu 930 de milioane de lei faţă de cea programată pentru luna decembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Articolul precedentLoteria Română are un nou șef
Articolul următorDeclarația unică 2020. Ce se schimbă?