Decizia controversată a Guvernului Dăncilă de a limita prețul gazelor pentru utilizatorii finali a dus la distorsiuni în piața energetică.

 

Importurile de gaze au crescut cu aproape 6% în primele patru luni ale anului, iar producția internă de gaze s-a diminuat.

România a importat, în primele patru luni din 2019, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 2,803 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 5,6% (147.600 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2018, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică /INS/.

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de 1,1 milioane tep, cu 0,4% (4.600 tep) sub cea din perioada ianuarie-aprilie 2018.

Conform proiectului Strategiei Energetice a României, gazele naturale au o pondere de aproximativ 30% din consumul intern de energie primară.

Producţia de gaze naturale s-a stabilizat în ultimii ani, ca urmare a investiţiilor în prelungirea duratei de viaţă a zăcămintelor existente şi a dezvoltării unora noi. conform Agerpres.

Proiectul strategiei semnalează că producţia de gaz natural va scădea, după ce atinge un nou vârf de 132 TWh în 2025, ca urmare a producţiei din Marea Neagră, la 96 TWh în 2030 şi la 65 TWh în 2050.

Articolul precedentLeul, „oaia neagră” din Europa Centrală și de Est. Plătim factura pentru amatorismul Guvernului
Articolul următorPrimul serviciu car sharing se lansează luni în Bucureşti