România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, în primul trimestru al anului, cu un avans de 5,2% față de trimestrul precedent, arată o estimare preliminară publicată marţi de Eurostat. Pe același interval, Produsul Intern Brut al UE a înregistrat o creştere de numai 0,4%, iar pe zona euro de doar 0,3%.

Și pe raportare de la an la an, România se află pe prima parte a clasamentului. Cu un avans de 6,5%, comparativ cu primul trimestru al anului trecut, România se află pe locul 6 în UE, după Portugalia (11,9%), Polonia (9,1%), Austria (8,7%), Ungaria (8%) şi Danemarca (6,8%). Pentru comparație, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 5,1% în zona euro şi cu 5,2% în Uniunea Europeană.

Eurostat mai notează că Produsul Intern Brut al SUA a scăzut, în primul trimestru, cu 0,4%.

După anunțarea de către INS a datelor privind evoluția Prodului Intern Brut al României, o serie de analiști au avertizat că trendul n-ar fi sustenabil, atât din cauza contextului economic dificil generat de războiul din Ucraina, cât și a faptului că raportarea viitoare se va face la un trimestru 2 din 2021, în care economia a avut o evoluție mult mai solidă.

România a avut o creștere economică de 5,2% în primul trimestru, aproape dublu față de anul trecut

 

Articolul precedentLegea offshore, raport favorabil în comisii, în ciuda scandalului provocat de parlamentarii AUR
Articolul următorMinistrul Muncii, anunțul MOMENTULUI: de ce întârzie voucherele sociale și când ar putea ajunge ajutoarele la oameni. Ce îi răspunde lui Cîțu