Scandalul „taxei pe lăcomie” pare fără sfârșit și pune la încercare coaliția de guvernare. Ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat marți că OUG-ul controversat va fi modificat, dar numai în măsura în care „amendamentele vor aduce un plus pentru economie”.

 

Coaliţia PSD-ALDE nu se grăbeşte să stingă scandalul „taxei pe lăcomie”. Senatorii din Comisia de buget au amânat, pentru a doua oară, dezbaterile pe tema ordonanţei pe lăcomie.

La dezbateri a participat și ministrul Eugen Teodorovici care a anunțat că ordonanța 114 va fi modificată.

Ministrul de Finanțe a spus că va avea discuții deschise cu toate părțile implicate din care vor rezulta amendamente ce vor aduce un plus pentru economie.

Ministrul spune că vor avea loc întâlniri inclusiv cu bancherii și că până acum nu s-a întâlnit cu administratorii de pensii private.

„Colegii mei din Guvern poartă discuții pe fiecare sector în parte și dacă vor rezulta amendamente pe această ordonanță, care să păstreze principiile Ordonanței 114, dar care pot aduce un plus pentru economia din România pentru persoane fizice și juridice, o să o facem”, a declarat Teodorovici.

Luni seară consilierul premierului Dăncilă, Darius Vâlcov, a dat exemplu de o posibilă astfel de modificare. Prevederile OUG 114 privind facilitățile acordate angajaților din construcții ar urma să fie extinse și la cei care lucrează în construirea de drumuri, a spus Vâlcov.

Ministrul de Finanțe va avea o discuție azi cu premierul Dăncilă și cu miniștrii Energiei și Comunicațiilor, la Guvern. Cei patru iau în calcul unele modificări aduse „ordonanței lăcomiei”, cum a devenit cunoscută OUG 114, ca urmare a reacțiilor negative venite în ultimele săptămâni. Întâlnirea va avea loc la ora 16.00. Acum o oră, la propunerea lui Eugen Teodorovici, ordonanța a fost scoasă de pe ordinea de zi a Comisiei de Buget-Finanțe din Senat, ceea ce a creat nemulțumiri în rândul opoziției și al parlamentarilor UDMR, pentru că nu mai este timp pentru dezbaterea proiectului acesta ar urma să fie adoptat tacit.

Ordonanţa 114 din 2018, prin care Guvernul le impune băncilor „taxa pe lăcomie”, este cel mai curajos act normativ de după Revoluţia din 1989, fiind o măsură care susţine autorităţile locale şi sectorul construcţiilor, a susținut, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Însă tot luni s-a văzut și unul dintre primele efecte ale ordonanței. Prețul energiei electrice pentru firme va crește. De la 1 martie, tarifele de distribuţie vor creşte, în medie, cu circa 2,5% pentru consumatorii noncasnici, au anunţat luni, după o ședință, reprezentanţii ANRE.

Articolul precedentEuro se îndreaptă vertiginos către 4,77 de lei
Articolul următorGuvernul bate la ușa DEFICITULUI bugetar din prima lună a anului