Erste Group Bank estimează că România va avea anul acesta o creştere economică de 4,2% din PIB, însă totul depinde de rapiditatea și amploarea procesului de vaccinare, perceput drept cel mai importanţ factor pentru redresarea economică a regiunii în care operează grupul bancar.

Potrivit unui comunicat Erste Group Bank, rata de creştere a PIB în zona Europei Centrale și de Est este cuprinsă între aproximativ + 3% şi + 5%. De asemenea, producţia industrială şi creşterea PIB ar urma să revină la normal în a doua jumătate a anului, potrivit Agerpres.

„Două injecţii vor stimula redresarea economiei. Una implică vaccinarea care imunizează oamenii, făcând astfel posibilă revenirea la normalitate. A doua constă în injecţii de capital din Fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro. Această finanţare va cataliza un mare potenţial economic, în special în regiunea noastră. Toate ţările din regiunea noastră ar trebui să înregistreze o revenire economică în 2021, această creştere fiind vizibilă mai ales în a doua jumătate a anului. Mai mult, ne aşteptăm la o creştere economică solidă şi în 2022 – 2023, în condiţiile în care utilizarea fondurilor UE oferă un impuls suplimentar”, a declarat Bernd Spalt, directorul general al Erste Group.

Viteza şi amploarea procesului de vaccinare rămân cei mai importanţi factori pentru redresarea economică a regiunii. Erste Group se aşteaptă ca majoritatea populaţiei eligibile pentru imunizare să poată fi vaccinată până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al acestui an.

„Bazându-se în mare parte pe procedurile comune de achiziţii ale UE, multe ţări din regiune au comandat suficiente doze de vaccin pentru a permite vaccinarea în proporţie de 70% şi atingerea aşa numitei imunităţi de turmă. Din cauza progresului uneori lent al procesului de vaccinare, pentru unele economii din regiune prognozele de creştere a PIB pentru 2021 au fost revizuite uşor în scădere. Cu toate acestea, scenariul de creştere pentru 2021 în majoritatea pieţelor Erste Group este, în general, peste media de + 4,0% estimată pentru zona euro în ansamblul ei. În 2021, creşterea economică este de aşteptat să fie mai pronunţată în Croaţia (+ 4,5%) şi Serbia (+ 5,0%). Şi economiile Ungariei, României şi Slovaciei ar urma să urce cu peste 4%, urmate de Republica Cehă şi Austria, cu o creştere estimată de 3,3% şi, respectiv, 2,8%. Creşterea solidă ar urma să continue în 2022 în toate ţările din regiune, cu avansuri anuale ale PIB între 4% şi 5% şi o accelerare mai pronunţată a creşterii în Austria, Slovacia şi Republica Cehă”, se menţionează în comunicat.

Un rol important în redresarea regiunii este atribuit de Bernd Spalt şi Fondului de redresare al UE. Termenul limită până la care statele membre pot trimite Comisiei Europene planurile de implementare este 30 aprilie.

„Sumele mari de bani pe care UE le pune la dispoziţie ar trebui să fie investite în proiecte ambiţioase, care urmăresc un obiectiv foarte clar”, notează Spalt.

El subliniază că unele dintre programele naţionale, în special în Europa de Est, ar putea fi şi mai ambiţioase în abordare.

„Pentru a avea o viziune clară cu privire la priorităţile investiţionale trebuie doar să acordăm atenţie generaţiilor următoare în societăţile noastre: sustenabilitate, digitalizare şi educaţie”, atrage atenţia directorul general al Erste Group.

Situaţia tinerilor din regiune sa înrăutăţit, în general, ca urmare a pandemiei, pieţele muncii din Ungaria, Republica Cehă şi Serbia, în special, înregistrând o creştere bruscă a numărului de tineri care nu au un loc de muncă şi nu beneficiază de educaţie sau instruire.

„Ca bancă, angajator şi cetăţean corporativ, Erste este foarte implicat în problemele legate de transformarea sustenabilă a economiei. Creşterea viitoare trebuie să se bazeze în primul rând pe sustenabilitate. Pentru aceasta, economiile noastre trebuie să îşi consolideze infrastructura digitală şi să se asigure că forţa de muncă beneficiază de cele mai bune oferte educaţionale posibile”, a subliniat Bernd Spalt.

Contextul economic pozitiv din regiune s-a reflectat şi în rezultatele Erste Group din primul trimestru. Costurile de risc s-au situat în primul trimestru la 36 milioane de euro, în scădere cu 42% faţă de anul precedent. Coroborat cu revenirea rezultatului net din tranzacţionare şi din evaluarea activelor la valoarea justă în raport cu aceeaşi perioadă din 2020, costurile de risc mai scăzute au dus la creşterea semnificativă a profitului net cu 50,9%, până la 355 milioane de euro. Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,6%, iar indicele capitalului comun de rang 1 (CET 1, final) a fost de 14% la finalul lunii martie a acestui an.

Articolul precedentRaluca Turcan: Sărăcia rămâne o mare problemă în România și valoarea muncii în România – 8 Euro/ora este de peste 3 ori mai mică decât media la nivelul UE, iar sărăcia în muncă este aproape de două ori mai mare în România
Articolul următorFlorin Cîțu. Ne gândim ca restaurantele și hotelurile să funcționeze cu 100% capacitate pentru clienții vaccinați