Firmele din România acuză faptul că plățile se fac foarte lent, deși potrivit datelor oficiale, traversăm o perioadă de creștere economică.

Plățile întârziate sunt motivul principal al stagnării în ce privește angajările de personal și dezvoltarea afacerii pentru 41% din companiile din România, se arată în Raportul European pentru Plăți 2018, realizat de compania de profil Intrum.

Pe primul loc în top se situează Grecia, unde 60% din companii spun că stagnează afacerile și angajările din cauza acestor întârzieri.

Media la nivel european este de 20%.

În România plățile în sectorul B2B (business-to-business) se fac în medie în 36 de zile. Finlanda are cea mai mică medie, 20 de zile, iar Portugalia – cea mai mare, 53 de zile.

Paradoxul încetinirii

În sectorul public românesc, media termenelor de plată ajunge la 48 de zile, cu 13 zile mai mult decât anul trecut. Specialiștii de la Intrum remarcă acest paradox: operațiunile au încetinit în contextual creșterii economice de 6,9%, cea mai mare din Uniunea Europeană în 2017.

Potrivit sursei citate, 74% dintre companiile din România declară că motivul principal pentru care plăţile nu respectă termenul scadent îl reprezintă problemele financiare cu care se confruntă clienţii lor.

Totodată, 47% dintre companiile intervievate au probleme în acelaşi timp şi cu întârzierea intenţionată a plăţilor din partea partenerilor.

Raportul de specialitate relevă că, pentru a se asigura împotriva plăţilor întârziate, 47% din companiile din România solicită plata în avans, 35% dintre acestea garanţii la bancă, iar 32% nu adoptă nicio măsură.

În plus, studiul arată că 11% din firmele românești plănuiesc să accepte criptomonede ca metodă de plată, în următorii doi ani.

Raportul European privind Plăţile, ediţia 2018, este bazat pe un studiu efectuat în 29 de ţări din Europa în perioada 24 ianuarie – 23 martie. În cadrul cercetării au fost primate răspunsuri de la 9.608 companii din Europa, respectiv 360 de companii din România. La întrebările din studiu au răspuns persoane ce ocupă funcţii de conducere precum director financiar sau director general.

Compania de credit management şi colectare de creanţe Intrum este prezentă în 24 de ţări din Europa şi are peste 160 de parteneri la nivel mondial, Echipa din România are peste 250 de profesionişti, iar la nivel european numărul angajaţilor depăşeşte 8.000.

Directiva Europeană a Întârzierilor Plăţilor este o iniţiativă a Comisiei Europene ce vizează rezolvarea situaţiei întârzierilor de plăţi, sau cel puţin încearcă să diminueze problema. La nivel european, 31% dintre respondenţi declară că sunt conştienţi de directivele care indică necesitatea de a acorda prioritate în vederea suplimentării gradului de conştientizare a acestei legi.

Articolul precedentNoul program de credite pentru educație îi îngrijorează pe tineri
Articolul următorAflă în ce sector economic România are cele mai multe femei angajate din UE

Comments are closed.