Evoluția negativă a deficitului a fost influențată atât de scăderea încasărilor, cât și majorarea cheltuielilor statului. Astfel, veniturile bugetului general consolidat au fost de circa 175 de miliarde de lei, cu 2,7% mai mici decât in iunie, în timp ce cheltuielile au ajuns la aproape 225 de miliarde de lei, cu 13,4% mai mult decât în luna precedentă.
Statul a amânat la plată obligaţii fiscale ale agenţilor economici în valoare de 12,5 miliarde de lei, a majorat cu 3 miliarde de lei restituirile de TVA, comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2019, pentru a oferi lichidităţi în sectorul privat. De asemenea,
Tot pe partea de cheltuieli, pe lângă majorarea sumei acordate investițiilor cu 4,61 de miliarde de lei față de perioada corespunzătoare a anului precedent, statul a avut și plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de peste 6,5 miliarde.
Pe de altă parte, încasările bugetare au scăzut cu 0,4% față de primele 7 luni din 2019, în principal din reducerea colectării de TVA și a veniturilor nefiscale.
În primele şapte luni din 2020, încasările nete din TVA 6 s-au ridicat la 29,86 mld lei, în scădere cu 16,4% .