Deficitul bugetar după 7 luni, 4,7% din PIB, creștere de 5 miliarde de lei într-o lună

Deficitul bugetar în primele şapte luni ale anului a ajuns la 4,7% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor publicate miercuri de Ministerul Finanţelor Publice.
În valoare absolută, este vorba de aproape 50 de miliarde de lei, o creștere de aproape 5 miliarde de lei față de luna precedentă, la finalul primului semestru, când deficitul a fost de 45 de miliarde de lei (4,17% din PIB).
Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, mai mult de jumătate din deficit (27 de miliarde de lei) o reprezintă valoarea facilităţilor fiscale, investiţiilor şi cheltuielilor excepţionale adoptate pentru combaterea efectelor epidemiei de COVID-19.

Evoluția negativă a deficitului a fost influențată atât de scăderea încasărilor, cât și majorarea cheltuielilor statului. Astfel, veniturile bugetului general consolidat au fost de circa 175 de miliarde de lei, cu 2,7% mai mici decât in iunie, în timp ce cheltuielile au ajuns la aproape 225 de miliarde de lei, cu 13,4% mai mult decât în luna precedentă.

Statul a amânat la plată obligaţii fiscale ale agenţilor economici în valoare de 12,5 miliarde de lei, a majorat cu 3 miliarde de lei restituirile de TVA, comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2019, pentru a oferi lichidităţi în sectorul privat. De asemenea,

Tot pe partea de cheltuieli, pe lângă majorarea sumei acordate investițiilor cu 4,61 de miliarde de lei față de perioada corespunzătoare a anului precedent, statul a avut și plăţi cu caracter excepţional generate de epidemia COVID-19 de peste 6,5 miliarde.

Pe de altă parte, încasările bugetare au scăzut cu 0,4% față de primele 7 luni din 2019, în principal din reducerea colectării de TVA și a veniturilor nefiscale.

În primele şapte luni din 2020, încasările nete din TVA 6 s-au ridicat la 29,86 mld lei, în scădere cu 16,4% .

Anul trecut în aceeaşi perioadă, execuţia bugetului general consolidat indica un deficit de 18,14 miliarde de lei, respectiv 1,76% din PIB.

 

Articolul precedentDate oficiale BNR: restanțele românilor către bănci au rămas aproape de valoarea din iunie
Articolul următorRestaurantele se redeschid, cu o serie de restricții, de la 1 septembrie. Anunțul, după întâlnirea Orban-reprezentanții HoReCa