Diferenţa dintre costurile de împrumut americane şi cele ale Chinei a crescut la cel mai mare nivel din ultimii 13 ani.

Randamentele titlurilor de stat pe 10 ani ale Chinei au scăzut vineri cu 0,05 puncte procentuale, până la 1,77%, un nou minim record după semnalul Beijingului că ar putea scădea ratele dobânzilor. Randamentele obligaţiunilor americane pe 10 ani au fost, între timp, în creştere marginală, la 4,33%.

Acest lucru a mărit diferenţa dintre cele două la mai mult de 2,5 puncte procentuale, cel mai mare din 2011, potrivit datelor LSEG.

Evoluţiile din piaţă reflectă îngrijorarea că economia Chinei a intrat într-o spirală deflaţionistă, precum şi convingerea că Donald Trump, va adopta măsuri fiscale agresive pentru a stimula economia americană.

„Acesta este rezultatul decuplării SUA-China”, a spus Ju Wang, head of China FX and rates la BNP Paribas, adăugând că performanţa economică divergentă a celor două ţări a fost parţial explicată de fenomenul de debglobalizare.

Diferenţa de randament generează şi mai multe presiuni asupra renminbi-ului chinez, care s-a depreciat din cauza încetinirii economice a ţării şi a presiunilor unui viitor război comercial cu SUA.

Articolul precedentRomânia, dependentă de importurile de energie. Într-un singur an am cumpărat cu 60% mai mult
Articolul următorComerț mai eficient între Ucraina și România: Se deschid 11 puncte de trecere a frontierei