Cum se schimbă programul Rabla în 2019. În ce condiții îți poți lua mașină nouă

Programul Rabla 2019. Guvernul aprobă marţi noul Program de stimulare a cumpărării de autoturisme noi pentru anul 2019.

 

Programul Rabla 2019.  Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat ieri că Programul „Rabla 2019” va demara până pe 5 aprilie, iar Guvernul a pregătit un buget pentru un număr de până la 50.000 de vouchere.

De programul Rabla 2019 pot beneficia persoanele fizice care achiziţionează un autoturism nou, nu înregistrează obligaţii de plată restante la bugetul general consolidat, nu înregistrează restanţe la plata altor credite bancare şi au vârsta de minim 18 ani.

Potrivit proiectului publicat de Guvern cu privire la Programul Rabla 2019, „pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic (cu motor cu ardere internă), preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 50.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz. Pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 100.000 lei, la care se adaugă TVA, iar pentru autoturismele electric hibrid şi pur electric preţul de achiziţie nu poate depăşi suma de 150.000 lei, la care se adaugă TVA, după caz”.

Beneficiarii Programul Rabla 2019 trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic, de minimum 25% din preţul de achiziţie a autoturismului nou pentru autoturismele hibrid, respectiv de minimum 30% pentru autoturismul electric hibrid şi pur electric, în funcţie de tipul de autoturism nou care se achiziţionează în cadrul Programului.

Garanţia statului va fi de maximum 50% din finanţarea acordată, se menţionează în proiectul de ordonanţă de urgenţă.

Solicitările de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi transmise până la data intrării învigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se soluţionează prin aplicarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii lor.

Printre motivele adoptării OUG-ului este acela că România este dată în judecată la Curtea de Justiție a UE, începând cu data de 29.10.2018 pentru aerul poluat din București.

Textul Ordonanței de Urgență pentru demararea programului Rabla poate fi văzut AICI

Articolul precedentTransgaz are un nou director
Articolul următorRomânia, codașă în UE la protecția socială. Mult praf în ochi aruncat de guvernul PSD