Cum se risipesc subvențiile: Suntem campionii UE la număr de ferme mici, dar cei ma slabi la producție

România are cele mai multe ferme din UE, dar majoritatea cu suprafețe mici, astfel că nu sunt rentabile, valoarea producției agricole fiind foarte mică.Avem 3,1 milioane de ferme (33% din totalul UE), dar producem numai 3,4% din valoarea totală a Uniunii Europene, rezultă din datele unui comunicat publicat joi de Eurostat.

Această fărâmițare a terenurilor face ca agricultura să nu poată fi un business profitabil.

„Un proprietar care deține 1,5 hectare de teren agricol poate merge la Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA) și se consideră că are fermă. Atunci despre ce discutăm?” – spune Adrian Rădulescu, președintele Asociației Fermierilor din România.

El afirmă că pentru a fi cu adevărat profitabilă, o fermă ar trebui să aibă un prag de suprafață minimă, dar aceasta în funcție de specificitatea culturii, de exemplu la fermele legumicole – 1 ha, la cele viticole – 5 ha, iar la cultura mare – 200 ha.

Numai o mică parte, 40%, din cele 171 milioane de hectare ale UE au fost folosite pentru agricultură în anul 2016, indică datele Eurostat.

UE are 10,3 milioane de ferme

În UE activează circa 10,3 milioane de ferme agricole. Două treimi din acestea acoperă mai puțin de 5 hectare fiecare, în timp ce 3% dintre ferme se întind pe suprafețe de peste 100 hectare.

Doar 11% din managerii fermelor au vârste sub 40 de ani, în timp ce 32% au peste 65 de ani.

România deține o treime (33%) din fermele agricole ale Uniunii Europene (suntem lideri în clasament), dar majoritatea dintre acestea operează pe suprafețe mici. Pe locul secund la acest capitol se situează Polonia, dar la mare distanță (14% din totalul fermelor), urmată de Italia (10%) și Spania (9%).

Sursa: Eurostat

Deși sunt numeroase, majoritatea fermelor din UE se întind pe dimensiuni mici. 65% dintre acestea au mai puțin de 5 hectare. Iar majoritatea celor mari sunt, de fapt, foarte mari. 7% dintre fermele cu peste 50 ha acoperă 68% din toată suprafața agricolă a Uniunii Europene.

Media suprafețelor era în 2016 de 16,6 ha per fermă, dar valoarea mediană (ponderată cu numărul unităților) se situa sub 5 ha.

Campioni și la contrast

Cel mai mare contrast se constată în România, unde 92% din cele 3,1 milioane de ferme aveau mai puțin de 5 ha, iar 0,5% din cele cu peste 50 ha acopereau 51% din suprafața agricolă a țării.

Fermele de dimensiuni mari (peste 50 ha) apar cu precădere în Luxemburg (52% din total), Franța (41%), Marea Britanie (39%), Danemarca (35%).

În cele mai multe state membre, fermele mari acoperă cea mai mare parte a suprafeței agricole.

Jumătate din veniturile realizate de agricultura UE provin din Franța, Germania, Italia și Spania.

4 milioane din cele 10,3 milioane de ferme ale UE au o valoare a producției sub 2.000 euro și înglobează numai 1% din valoarea producției totale la nivel de UE.

296.000 de ferme (3% din total) au o valoare a producției de peste 250.000 de euro, reprezentând 55% din totalul la nivel de UE.

54% din valoarea producției agricole totale provine din patru țări: Franța (17% din total), Germania (13%), Italia (12%) și Spania (11%).

România, cu o treime din numărul total al fermelor la nivel de UE, asigură numai 3,4% din valoarea totală a producției agricole.

Articolul precedentDeficitul bugetar va exploda odată cu creșterea anunțată a cheltuielilor pentru asistența socială
Articolul următorInflația a afectat încrederea românilor și a încetinit consumul (Raport BNR)

Comments are closed.