Cardurile virtuale au devenit noul trend în banking, inclusiv pe piața din România, caracterizată prin adoptarea rapidă a unor astfel de inovații bazate pe tehnologie de ultimă generație. Pentru că se pot primi instant din aplicația organizației (bancă, sau fintech / IFN), cardurile virtuale sunt accesibile oricui, din orice locație, în orice moment. De obicei sunt asociate cu zero costuri de emitere și administrare, ba chiar cu alte gratuități la servicii bancare.

În prima parte a acestui an, cea mai mare bancă din România, Banca Transilvania, a lansat cardul virtual cu design animat – o premieră nu doar națională, ci chiar la nivel european. Dezvoltat în colaborare cu Visa, cardul de debit virtual în lei este dedicat persoanelor fizice și poate fi utilizat din aplicația BT Pay, pentru plăți online.

„Ne bucurăm să marcăm o premieră la nivel european, prin design-ul animat al noului nostru produs și să adăugăm cardul virtual printre opțiunile pe care le oferim clienților. Cine are un astfel de card este în control când cumpără online, poate să își gestioneze mai bine bugetul și să fie și prietenos cu mediul. Experiența este cât se poate de simplă: cardul este emis instant și poate fi folosit imediat, alimentat dintr-un alt card BT din BT Pay, detaliile pentru plățile online sunt la îndemână, iar confirmarea plății se face tot prin aplicație”, a declarat Oana Ilaș, Director General Adjunct Retail Banking, Banca Transilvania, cu ocazia lansării acestui produs bancar inovator.

Elena Ungureanu, Country Manager pentru Visa în România, a subliniat în acest context că, potrivit celui mai recent studiu derulat de Visa cu privire la plățile mobile din România, există tot mai multe persoane care sunt dispuse să folosească doar cardul virtual, fără emiterea unui card fizic și care se așteaptă la o experiență de utilizare îmbunătățită. „Plățile mobile, în magazin sau online, sunt printre cele mai sigure modalități de plată datorită tehnologiei de tokenizare, care înseamnă înlocuirea datelor cardului pe care un client le introduce într-un portofel mobil cu un set unic de numere, adăugând un nivel suplimentar de securitate”, a mai explicat reprezentanta companiei americane care deține o mare parte din piața globală de carduri de debit și credit.

Ce poți face cu un card virtual

Similar unui card de debit obișnuit, cardul virtual poate fi utilizat pentru plăți online, acolo unde oricum nu este nevoie de suportul fizic (din plastic sau alt material), ci doar de datele cardului (număr card, nume posesor, dată de expirare și cod de siguranță de pe spatele cardului). Tocmai pentru că nu mai există un suport fizic, se pot evita anumite probleme precum pierderea / furtul cardului sau copierea datelor în mod fraudulos cu dispozitive montate la ATM-uri.

Multe persoane folosesc cardul virtual doar pentru tranzacții online și alimentează acest card după nevoi, fără a păstra sume mari de bani (salarii sau alte venituri) în contul curent atașat. Emitenții de carduri virtuale permit foarte multă flexibilitate: oricând consideri că datele cardului ar putea fi compromise, poți închide un card instant din aplicație și tot instant poți deschide unul nou, cu date diferite, folosindu-l imediat pe acesta din urmă.

Cu ajutorul cardului virtual poți plăți online diverse costuri fixe precum abonamentul la platforma de streaming preferată, poți achita facturi de utilități, poți face cumpărături în magazine online, poți realiza rezervări de cazare și transport pentru călători sau poți transfera bani inclusiv către operatori licențiați de jocuri de noroc online. Conturile celor pasionați de pariuri sportive sau jocuri de cazino online pot fi alimentate fără riscuri ale operațiunilor, într-un mediu sigur din toate punctele de vedere.

Înrolând cardul virtual în Apple Pay sau Google Pay, poți face plăți inclusiv la POS, la comercianți din mediul offline. Așadar, la supermarket sau la farmacie, la benzinărie sau la orice magazin din mall, poți plăti cu cardul virtual prin prisma smartphone-ului, cel puțin la fel de simplu ca și cu un card fizic. Dacă emitentul cardului îți permite, poți chiar retrage bani de la ATM-uri dotate cu tehnologia wireless (suport NFC).

Ce soluții ai pentru a avea un card de debit virtual în România

Tot mai multe bănci anunță lansarea de carduri virtuale, așadar, pe lângă soluția menționată de la Banca Transilvania, există și alte variante. În 2021, UniCredit Bank a lansat primele carduri de debit virtuale pentru persoane fizice (Visa Classic și Visa Gold), emise instant din aplicația Mobile Banking. UniCredit Bank a menționat din start faptul că aceste carduri virtuale, care pot fi folosite inclusiv prin înrolarea în wallet / portofelul virtual Apple Pay sau Google Pay de pe telefon, oferă o soluție rapidă la nevoile clienților care își doresc să rezolve totul pe loc, direct de pe mobil, chiar fără grija „plasticului”. La partea de personalizare, clienții pot alege pentru cardul virtual dintr-un număr de 5 culori pentru Visa Classic și 3 culori pentru Visa Gold.

Conform datelor disponibile pe website-urile băncilor din România, carduri de debit virtuale sunt emise în prezent inclusiv de ING Bank, First Bank și Credit Europe Bank (pentru CardAvantaj, card de credit). „Cardul virtual îți oferă o siguranță sporită, prin intermediul unui CVV dinamic. Știi tu, cele 3 cifre de pe spatele cardului, folosite ca modalitate de autorizare a tranzacțiilor. Dacă cifrele se schimbă din când în când, banii tăi sunt în siguranță în cont – chiar dacă cineva îți află datele cardului. Doar tu vei ști toate detaliile cardului, pentru că vor fi disponibile în aplicația First Bank”, subliniază cei de la First Bank.

Card de debit virtual poate fi emis și pentru clienții Raiffeisen Digital Bank (deținută de Raiffeisen Bank International AG, dar diferită de Raiffeisen Bank România), o bancă austriacă cu sediul în Viena, care operează mai nou online și pe piața din România. De asemenea, se pot solicita carduri de debit virtuale de la diverse IFN-uri și companii fintech internaționale, printre care Revolut, Monese sau Orange Money.

Articolul precedentEuro, un nou RECORD ISTORIC. Pragul psihologic de 5 lei, tot mai aproape
Articolul următorCum să amenajezi o bucătărie în aer liber?