Culisele statului paralel l A3 București – Brașov, povestea unui eșec costisitor. Ce om important din servicii nu a vrut autostrada

Într-o zi de vară, din anul 2007, începe povestea unui eșec costisitor. Într-un extaz nemăsurat, statul român face primul pas către realizarea Autostrăzii București-Brașov. Semnează cu italienii de la Impressa Pizzarotti un contract ce avea să devină un angajament extrem de scump pentru țara noastră.

173 de kilometri lungime, 4 tuneluri prin munți, zeci de poduri, viaducte și pasaje. Autostrada București-Brașov se desfășura mândră pe o hartă frumos colorată.

În cadrul proiectului, italienii de la Pizzarotti ne promiteau doar o bucată de drum. Primul tronson din viitoarea A3 București-Ploiești dat gata în doi ani, adică 19,5 kilometri, pentru care România se angaja să plătească 117 milioane de Euro.

Se sapă la tronsonul București-Moara Vlăsiei și lucrările încep cu elan. Doar că se blochează rapid. CNADNR și italienii se ceartă și, după 7 luni de la începerea primelor excavări, muncitorii abandonează șantierul. Ministerul Transporturilor vrea trei benzi pe sensul de mers pe o bucată de 13 kilometri, însă italienii cer mai mulți bani. Se bate palma, printr-un act adițional, pentru aproape 2 milioane de euro în plus față de înțelegerea inițială. Și se fac vizite de laude pe șantier.

În următorii ani, se lucrează tot mai greu, iar la contract se adaugă alte patru acte adiționale, care aduc și costuri suplimentare. La finalul lucrărilor, după mai multe procese pe rol, 4 ani de tăiat frunze la câini pe șantier, italienii reușesc să dea gata doar 15 kilometri de drum, din cei 19,5 promiși. Pentru lucrări, primesc de la statul român 153 de milioane de Euro. Adică, 10,2 milioane de Euro pentru un kilometru de autostradă. În 2012, italienii fac calcule și își dau seama că mai vor bani, așa că merg în instanță și cer statului încă 88 de milioane de Euro, despăgubiri și dobânzi.

”Deci eu spun sincer… dacă oamenii ar cunoaște cum se cheltuiesc banii publici și cât de prost sunt administrați, ne-ar împușca ca pe câini la gard. Ăsta este adevărul”, declara Alin Goga, fost director Departament Juridic CNADNR.

De la kilometrul 20 și până la Ploiești au construit regii asfaltului – Costel Cășuneanu, Dan Besciu și Dorinel Umbrărescu. Contractul l-au semnat și ei tot în 2007, odată cu italienii de la Pizzarotti. Atunci când curgea numai lapte și miere. Plus un contract de 238 de milioane de Euro, pentru 42 de kilometri de drum.

În primăvara lui 2008, românii încep lucrările cu promisiunea fermă că până în 2010 le dau gata. De promisiuni se ocupa și Orban, care venise între timp la transporturi în locul lui Berceanu. Și visa frumos.

”Ne-am fixat ca obiectiv construcția a 1300 de km de autostradă”, spunea Ludovic Orban, în 2008.

Obiectivul se dovedește a fi imposibil de atins în următorii 13 ani.

Mai mult, în 2010 vin și primele vești proaste legate de restul autostrăzii București-Brașov. Europenii nu mai voiau să ne dea bani pentru acest drum. Era mult prea scump și nu făcea parte din planurile lor. De la Bruxelles veneau însă fonduri europene pentru coridorul 4, care leagă Constanța de Vama Nădlac prin Sibiu. Pe primul tronson unde se lucra, constructorii pierd din elanul inițial.

În 2011, la doi ani de la expirarea termenului, în unele zone unde ar fi trebuit să construiască Dan Besciu, câmpul era neatins. Nici pe sectorul lui Cășuneanu nu se lucra.

Între timp, la Transporturi ajunge Anca Boagiu, căreia i se amintește de promisiunile colegilor de partid făcute în 2008. Încă era optimistă.

Încă din 2004, studiile ne atrag atenția că în fiecare an pierdem 50 de milioane de Euro pentru că nu avem Autostrada București-Ploiești.

”Păi pierdem prin reparații, costuri de operare a vehiculelor, benzină.. din 2004 până în 2011 au trecut 7 ani.. deci 50 ori 7, vedem că noi am plătit această autorstradă, dar de fapt nu o avem.”, explica Michael Stanciu, președinte firmă de consultanță.

Pe 12 iulie 2012, sunt inaugurați cu fast 56 de kilometri de autostradă și drumuri de legătură, făcuți cu chiu cu vai în 5 ani de șantiere greoaie, sub 6 directori, 4 miniștri și 5 premieri. Cu fastul cuvenit celor 474 de milioane de Euro înghițite de ciotul de autostradă.

Un raport al Forumului Economic Mondial plasează România pe locul 128, din 138 de țări, într-un top al calității drumurilor. Clasament asumat și de Comisia Europeană. Pe acest fond, în anii ce au urmat, guvernanții au continuat să promită cai verzi pe pereți.

”De-adevăratele în 2018 o să ajungem ca regiunile istorice ale României să fie legate cu o autostradă ”, spunea, în 2015, și fostul ministru al Transporturilor Ioan Rus.

Anii au trecut, iar A3 București-Brașov nu a mai trecut dincolo de Ploiești. Tronsonul Ploiești-Brașov nu a fost încă început, el fiind permanent amânat. În 2009, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, spera că ar putea fi finalizat și acesta până în 2014, iar Ioan Rus avansa termenul de 2017. Porțiunea Comarnic–Brașov ar urma să aibă 58 km, din care 16 km de poduri și viaducte, 15 km de tuneluri, iar costurile estimate erau de 1,2 miliarde de euro.

În 2012, noul premier Victor Ponta reia discuțiile despre acest tronson. În urma negocierilor, alege două firme pentru demararea lucrărilor și crește costurile la 1,8 miliarde de Euro. Contractul nu se semnează însă. Băsescu amenință cu procuratura din cauza costurilor foarte ridicate.

Doi ani mai târziu, Ponta iese din nou și declară că își pune la bătaie mandatul de premier pentru realizarea autostrăzii. Și promitea lucrări masive astfel încât până în 2016 să se poată circula pe câteva segmente de drum. Dar nu se întâmplă nimic.

În 2017, Sebastian Ghiță aruncă bomba. Ponta nu a făcut autostrada București-Brașov pentru că ar fi fost amenințat de Coldea.

”Ponta își dorea să continue proiectul cu autostrada Comarnic-Brașov, însă Coldea nu a fost de acord niciodată cu acest proiect. l-a amenințat de față cu mine că-l va aresta și pe el și pe funcționarii CNADNR dacă îndrăzensc să avanseze cu acest proiect”, spunea Ghiță.

Ghiță dezvăluia atunci și că Florian Coldea ar fi spus că „europenii vor ca România să construiască autostrada Pitești-Sibiu, nu Comarnic-Brașov”. La scurt timp după mărturisirile lui Ghiță, preşedintele Comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu, a declarat că SRI a făcut sute de informări, inclusiv cu privire la autostrada Comarnic–Braşov.

”Dacă domnul Ghiță ar fi aici, cred că ar fi util să fie audiat de comisia de control parlamentar… domnul Coldea… am putea ajunge la concluzia după ce analizăm toate datele că ar putea fi chemat la comisia de control parlamentar… domnul Ponta ar putea fi chemat la comisie”, declara Țuțuianu.

Eșecul tentativei Guvernului Ponta l-a făcut pe premierul Tudose să se orienteze către finanțarea de la BIRD. Inițial, a cerut 35 de milioane de lei pentru un studiu de fezabilitate pentru Comarnic-Brașov, deși România mai plătise câteva înainte. În 2017, se obțin totuși bani prin fonduri europene, pentru 6 kilometri de drum, între Râșnov și comuna Cristian. Un drum care nu va rezolva însă problema traficului pe Valea Prahovei. Contractul este atribuit unui offshore cipriot, cu acționari necunoscuți.

În 2019, Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, vizitează de cel puțin 5 ori șantierul unde se realizează capătul celei mai aşteptate autostrăzi din ţară: Ploieşti-Braşov.

”Este unul dintre proiectele care se mișcă foarte, foarte bine… e un constructor căruia nu am ce să-i reproșez din moment ce lucrează ziua și noaptea”, spunea, Cuc.

Cuc își propune să rezolve și problemele apărute la celelalte tronsoane din A3 Ploiești-Brașov. Declarată de Consiliul Suprem de Apărare a Țării obiectiv strategic de interes național, autostrada se împotmolește însă în birocrație. Era nevoie de o lege prin care constructorul să poată fi desemnat printr-o licitație mai rapid. Ministrul transporturilor, Răzvan Cuc, avea un plan, dar era un pic încurcat în hârtii.

”Aștept să iau avizele de la ANAF, de la ministerul Finanțelor, sunt mai multe entități care trebuie să avizeze… și domnul Tudorel Toader mi-a dat vreo 74 de pagini de observație”, a mai spus Cuc.

Problema era că studiile de fezabilitate pentru autostradă nu mai erau actuale, deşi Guvernul cheltuise pentru ele mai bine de 30 de milioane de euro. În schimb, autorităţile continuau să se laude cu bucata de 6,3 kilometri de autostradă între Râşnov şi Cristian. Anul trecut, Ludovic Orban inaugura micul drum cu titlul de autostradă cu A mare.

Cătălin Drulă, ministru al Transporturilor astăzi și-a pus însă ambiția să schimbe situația. La începutul acestui an, anunța că licitația pentru proiectarea autostrăzii A3 Ploiești-Comarnic-Brașov s-a finalizat. În cadrul contractului de proiectare, vor fi realizate studii geotehnice și vor fi proiectate tuneluri la Sinaia și Bușteni, adică „soluții tehnice moderne, demne de anul 2021”. Valoarea estimată pentru contract este de 12,8 milioane de euro, circa 0,8% din valoarea întregului proiect așa cum a fost el stabilit în Master Planul General de Transport. Tocmai valoarea aceasta destul de mică a făcut ca licitația să fie criticată în piață, în condițiile în care bunele practici presupun în general ca pentru documentație și proiectare, bugetele alocate să reprezinte circa 3% din valoarea întregului proiect. Până atunci, rămânem cu 800 de kilometri de autostradă, la coada Uniunii Europene privind numărul de kilometri raportaţi la suprafaţa ţării.

Am ajuns aici deși încă din 1996 există o lege care stabilește când și unde vom avea autostrăzi. Până acum, dacă ar fi fost aplicată, am fi avut cel puțin o mie de kilometri de drumuri noi. Dar nu avem politicieni cu viziune și bugete mari pentru infrastructură. Ne-ar trebui cel puțin 1 miliard cinci sute de milioane de euro pe an, doar pentru autostrăzi. Și ar mai fi o problemă. La noi, un kilometru de drum este cel mai scump din Europa. Și, când se construiește, se construiește prost.

”Aia înseamnă cheltuirea frauduloasă a banilor.. nu o să spun că e proastă.. spun că e frauduloasă, e făcută intenționat”, mai declara Alin Goga, fost director Departament Juridic CNADNR.

 

Sursa: Realitatea Financiara

263 COMENTARII

 1. Привет, эти выходные привередливые для меня,
  поскольку в момент я читаю этот фантастический образовательный абзац здесь, в моем дом.

  Привет, все здесь звук, и, конечно
  же, каждый делится информацией, это действительно отлично, продолжайте писать.

  Впечатляющая доля! я только что отправил это коллеге который был выполняет небольшое исследование по
  это. И он на самом деле заказал мне обед из-за того, что я обнаружил это для него …
  ржунимагу. Так что позвольте мне перефразировать это ….

  Спасибо за еду !! Но да, спасибо за то,
  что вы потратили время поговорить об
  этом теме здесь, на вашем веб-страница.

 2. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a
  blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little
  bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 3. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to
  this superb blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group.
  Chat soon!

 4. Thank you for another informative web site.
  The place else could I get that kind of info written in such an ideal means?
  I’ve a venture that I am simply now working on, and I have
  been at the look out for such information.

 5. I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

 6. Wonderful article! That is the type of info that are meant to be shared across
  the net. Disgrace on the search engines for not positioning this post
  higher! Come on over and visit my site . Thanks =)

 7. Thanks for sharing your info. I really appreciate your efforts and I will be waiting for
  your next post thanks once again.

 8. I know this website presents quality dependent content and extra material, is
  there any other web page which provides these kinds of
  information in quality?

 9. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely helpful and
  it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different users like its helped me.
  Great job.

 10. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words
  in your article seem to be running off the screen in Internet
  explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to
  do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you
  know. The layout look great though! Hope you get
  the problem solved soon. Many thanks

 11. Its like you read my thoughts! You seem to know a lot approximately this, like
  you wrote the book in it or something. I believe that you
  just can do with some p.c. to drive the message home a bit, but instead of that, this is great blog.
  A great read. I’ll certainly be back.

 12. Howdy! I could have sworn I’ve been to this website before but after
  looking at a few of the posts I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely delighted I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and
  checking back frequently!

 13. We stumbled over here coming from a different web page and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web
  page repeatedly.

 14. I was curious if you ever considered changing the structure of
  your site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having
  1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 15. With havin so much content and articles do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but
  it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods to help stop content from
  being ripped off? I’d certainly appreciate it.
  asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 16. Thanks for finally writing about > Culisele statului paralel l
  A3 București – Brașov, povestea unui eșec costisitor. Ce om important din servicii nu a vrut autostrada – Realitatea Financiară < Loved it! ps4 https://bit.ly/3z5HwTp ps4

 17. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

 18. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Cheers!

 19. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 20. I found your blog site on google and examine a couple of of your early posts. Proceed to maintain up the excellent operate. I just extra up your RSS feed to my MSN Information Reader. Looking for ahead to studying more from you afterward!…

 21. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 22. I am curious to find out what blog system you have been utilizing? I’m having some minor security issues with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any solutions?

 23. Youre so cool! I dont suppose Ive read something like this before. So nice to seek out somebody with some unique ideas on this subject. realy thanks for beginning this up. this web site is something that is wanted on the internet, somebody with somewhat originality. useful job for bringing one thing new to the web!

 24. Hello there, simply become alert to your weblog thru Google, and found that it is really informative. I’m gonna be careful for brussels. I’ll be grateful if you happen to continue this in future. A lot of other people will likely be benefited from your writing. Cheers!

 25. Hello my friend! I want to say that this article is amazing, great written and include approximately all important infos. I would like to peer more posts like this .

 26. hello!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I need an expert on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

 27. Very good written post. It will be useful to anybody who employess it, as well as yours truly :). Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 28. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 29. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 30. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 31. Hiya very nice web site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds also?KI’m happy to seek out a lot of useful information here within the post, we need work out extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 32. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 33. It¦s really a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 34. Valuable information. Lucky me I found your site by accident, and I’m shocked why this accident didn’t happened earlier! I bookmarked it.

 35. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 36. My partner and I stumbled over here by a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page again.

 37. Hi! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and great design.

 38. Hello my friend! I want to say that this post is awesome, great written and come with approximately all vital infos. I’d like to look extra posts like this.

 39. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 40. Thank you for each of your hard work on this blog. Ellie really likes setting aside time for internet research and it is easy to see why. We all notice all relating to the dynamic mode you present practical information via the web blog and inspire response from the others on this subject then our favorite child has always been discovering so much. Take pleasure in the rest of the year. You’re the one doing a good job.

 41. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 42. I am really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any tips to help fix this problem?

 43. Thank you a lot for providing individuals with an extraordinarily spectacular possiblity to read in detail from here. It is often very kind and full of a lot of fun for me and my office colleagues to visit the blog nearly three times in a week to learn the newest guides you have got. And lastly, I’m just certainly astounded considering the extraordinary ideas you serve. Selected 3 points on this page are definitely the simplest we’ve had.

 44. Thanks , I’ve just been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 45. I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this information So i?¦m satisfied to convey that I have a very good uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot indisputably will make sure to do not overlook this website and give it a glance regularly.

 46. My partner and I absolutely love your blog and find most of your post’s to be just what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write about here. Again, awesome blog!

 47. Nice post. I study something more challenging on completely different blogs everyday. It will at all times be stimulating to learn content from other writers and observe a little bit one thing from their store. I’d desire to use some with the content material on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

 48. I used to be recommended this blog by way of my cousin. I am not positive whether this publish is written by him as nobody else recognize such precise approximately my trouble. You’re wonderful! Thanks!

 49. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to consider of. I say to you, I definitely get irked even as other people think about issues that they just don’t recognize about. You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out the whole thing without having side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 50. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not consider just how so much time I had spent for this info! Thank you!

 51. obviously like your web site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the truth nevertheless I¦ll definitely come again again.

 52. Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

 53. Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

 54. You can definitely see your skills in the work you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart.

 55. I’ve been browsing on-line more than three hours as of late, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you probably did, the net will be a lot more useful than ever before. „Baseball is 90 percent mental. The other half is physical.” by Lawrence Peter Berra.

 56. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring?K I miss your great writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 57. Appreciating the hard work you put into your site and detailed information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 58. I have been surfing on-line greater than 3 hours nowadays, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It¦s lovely worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the internet shall be much more helpful than ever before.

 59. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 60. Its such as you learn my mind! You seem to grasp a lot about this, like you wrote the ebook in it or something. I feel that you simply can do with a few to power the message home a little bit, but other than that, that is excellent blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 61. Hi there would you mind sharing which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 62. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It is lovely price enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the internet can be much more helpful than ever before.

 63. Fantastic website. A lot of useful information here. I’m sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks on your effort!

 64. I together with my friends appeared to be analyzing the best helpful hints on your web page while at once I had an awful suspicion I had not expressed respect to the web site owner for them. The women were very interested to learn all of them and have in effect in truth been making the most of them. Many thanks for getting considerably thoughtful and also for obtaining this sort of impressive issues most people are really desperate to be aware of. Our sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 65. I liked up to you’ll obtain carried out right here. The comic strip is tasteful, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get got an shakiness over that you would like be handing over the following. unwell no doubt come more in the past once more since precisely the same just about very frequently inside of case you protect this hike.

 66. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 67. Temp Mail

  […]we came across a cool web site that you just could appreciate. Take a appear in the event you want[…]

 68. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 69. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any ways to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 70. F*ckin’ amazing issues here. I am very satisfied to peer your article. Thank you so much and i’m having a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?

 71. I have read some excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much attempt you set to create one of these excellent informative site.

 72. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 73. Hello, Neat post. There is an issue along with your web site in internet explorer, would test this?K IE nonetheless is the market leader and a big component to other people will pass over your excellent writing because of this problem.

 74. Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I have really loved browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing for your rss feed and I’m hoping you write once more soon!

 75. Thanks for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal website.

 76. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 77. It’s actually a great and useful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 78. I’m just commenting to let you be aware of of the excellent discovery my friend’s girl encountered going through your blog. She came to find too many things, not to mention how it is like to possess a marvelous giving nature to have the rest with no trouble know a variety of multifaceted subject matter. You really surpassed our expected results. Many thanks for providing the warm and friendly, dependable, revealing and even unique tips about that topic to Jane.

 79. Some truly wonderful posts on this site, thanks for contribution. „There is one universal gesture that has one universal message–a smile” by Valerie Sokolosky.

 80. I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web site. Reading this information So i am happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make sure to do not forget this website and give it a glance regularly.

 81. I precisely needed to say thanks all over again. I do not know the things that I would’ve sorted out in the absence of those aspects contributed by you concerning such a field. It was before a very frustrating scenario in my view, however , taking note of a new expert manner you treated it forced me to cry over happiness. I am just happy for your help and as well , trust you comprehend what a great job you are doing teaching other individuals via your site. Most probably you have never got to know all of us.

 82. Excellent items from you, man. I’ve have in mind your stuff previous to and you’re just extremely excellent. I really like what you’ve received here, really like what you’re stating and the best way in which you say it. You are making it entertaining and you still take care of to stay it wise. I can not wait to learn far more from you. That is really a wonderful web site.

 83. I have been browsing on-line greater than three hours these days, but I never discovered any interesting article like yours. It¦s lovely worth sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content material as you did, the net will likely be much more useful than ever before.

 84. It¦s really a great and helpful piece of info. I¦m happy that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 85. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 86. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 87. The next time I learn a weblog, I hope that it doesnt disappoint me as a lot as this one. I imply, I do know it was my option to learn, but I actually thought youd have something fascinating to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you possibly can fix when you werent too busy searching for attention.

 88. I in addition to my pals have been looking at the best suggestions located on the website and so instantly got a terrible suspicion I had not expressed respect to you for those tips. My boys appeared to be as a result thrilled to read through all of them and already have seriously been making the most of these things. Many thanks for turning out to be well helpful and for utilizing variety of brilliant areas most people are really wanting to know about. My very own sincere apologies for not saying thanks to you earlier.

 89. Greetings from Idaho! I’m bored to tears at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!

 90. I believe this web site has some very great information for everyone :D. „Believe those who are seeking the truth doubt those who find it.” by Andre Gide.

 91. There are actually a whole lot of details like that to take into consideration. That may be a great point to carry up. I provide the ideas above as common inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where a very powerful factor will likely be working in sincere good faith. I don?t know if best practices have emerged round things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Each girls and boys feel the affect of only a second’s pleasure, for the remainder of their lives.

 92. I have learn several good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to make such a magnificent informative site.

 93. Hi my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I would like to see more posts like this.

 94. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this info So i¦m satisfied to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I most definitely will make certain to do not forget this website and provides it a look regularly.

 95. I’m not sure where you’re getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

 96. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

 97. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 98. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are incredible! Thanks!

 99. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 100. I do agree with all of the ideas you have presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are very short for starters. Could you please extend them a bit from next time? Thanks for the post.

 101. Once I originally commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any manner you’ll be able to take away me from that service? Thanks!

 102. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 103. continuously i used to read smaller articles which as well clear their
  motive, and that is also happening with this piece
  of writing which I am reading here.

 104. Hi! This post couldn’t be written any better! Reading this post
  reminds me of my previous room mate! He always kept
  talking about this. I will forward this page to him.

  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for
  sharing!

 105. I was very happy to find this web-site.I wished to thanks to your time for this wonderful learn!! I definitely having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 106. Enjoyed looking through this, very good stuff, appreciate it. „We swallow greedily any lie that flatters us, but we sip little by little at a truth we find bitter.” by Denis Diderot.

 107. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 108. whoah this weblog is magnificent i love studying your articles. Stay up the great paintings! You know, many persons are looking round for this information, you can help them greatly.

 109. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Numele tau