”Culisele statului paralel”| Istoria distrugerii Sidex Galați – privatizare care a îmbogățit baronii. Combinatul – JEFUIT de sute de firme-căpușă

 

Realitatea Plus continuă dezvăluirile despre ”băieții deștepți”. Luni, în emisiunea ”Culisele statului paralel”, Anca Alexandrescu a arătat cum a fost vândut pe nimic Sidex Galați, perla siderurgiei românești. Aflați detalii incendiare despre cum a fost distrus din interior combinatul și ce baroni s-au îmbogățit de pe urma privatizării păguboase. Mii de oameni au rămas fără locuri de muncă după ce Sidex a fost jefuit de sute de firme-căpușă. Printre cei implicați s-au aflat și politicieni. 

 77 de milioane de dolari ar fi trebuit să încaseze România în anul 2001 pentru cel mai mare combinat siderurgic construit vreodată în țară. Suma ar fi însemnat doar 10% din fierul vechi pe care îl deținea Sidex Galați în toate halele sale, scria într-un editorial analistul economic Petrișor Peiu. În realitate, combinatul de la Galați a fost vândut pe nimic, au susținut ani buni specialiștii în domeniu sau chiar politicienii.

Fostul colos siderurgic Sidex a fost construit între anii „60. La Plenara Partidului Muncitoresc Român, în 1958, s-a discutat pentru prima dată despre colosul care avea nevoie de acces la Dunăre. Atunci, mai-marii partidului au decis ca, după refuzul URSS de a finanţa combinatul, România să caute bani în Occident. Cel care a visat la un oraș siderurgic a fost Gheorghe Gheorghiu Dej. Şi-l imagina construit la Galaţi, locul de unde se trăgeau strămoşii lui. A murit însă cu un an înainte de finalizarea construcţiei. 

Proaspăt ales Secretar general al Partidului, Nicolae Ceauşescu este cel care a tăiat panglica combinatului, în anul 1966. Sidex se întindea pe o suprafață de aproximativ 1.600 de hectare, cam cât măsura la vremea aceea un mic oraş. În anii „70, Galațiul asigura 70% din producţia naţională de oţel şi exporta pe tot globul.

Vârful a fost înregistrat în 1988, când producția a ajuns la opt milioane de tone de oțel. În anul revoluției, combinatul avea 50.000 de angajați, adică un gălăţean din șase lucra aici. Orașul era al doilea mare furnizor de tablă în blocul statelor comuniste.

În perioada de după 1990 a scăzut constant capacitatea de producţie. De la zece milioane de tone în 1993, Sidex a ajuns la puțin peste patru milioane de tone în 2002, adică în primul an de după privatizare. Ulterior, producția a fost de aproape două milioane de tone.

Decăderea combinatului a început la scurt timp după Revoluție. Guvernul condus de Petre Roman a transformat atunci combinatul în societatea comercială Sidex SA. Atunci a fost și momentul în care a început marele jaf, care ar fi avut loc chiar sub atenta supraveghere a directorilor combinatului. Aceștia s-ar fi folosit de pretextul că nu pot vinde singuri produsele și au adus astfel, cu acte în regulă, firme căpuşă – intermediari care vindeau oţelul în străinătate, în schimbul unui comision.
La zece ani distanță de la Revoluție, sute de firme-căpușă s-au îmbogățit pe urma combinatului. Multe dintre societățile intermediare au aparținut unor afaceriști sau chiar politicieni.

Nu doar intermediarii au păgubit Sidex-ul, ci şi proprii directori care ar fi furat tablă. Ulterior, aceasta era vândută la preţuri mai mici decât costul de producţie. Firmele căpuşă nu făceau decât să cumpere această tablă si să o revândă la preţuri mult mai mari. Profitul intra în buzunarele lor, iar tranzacţia se făcea chiar din depozitele combinatului.

Lovitura finală a fost dată între anii 1997 și 1999 când, printr-o inginerie bine calculată, Sidex a fost practic luat ostatic. S-au parafat atunci cele mai păguboase afaceri cu firma Sidex International. Această casă de comerț creată la Londra a fost înființată declarativ cu scopul de a ajuta combinatul. Firma îi furniza materii prime şi îi vindea produsele în străinătate, în schimbul unui comision.

Sidex International Ltd, în care 60 la sută din acţiuni erau deţinute de grupul Balli, fondat la Londra de un milionar iranian, aducea materii materii prime din Brazilia şi din Rusia, cu mult peste preţul pieţei. Pentru serviciul făcut, combinatul îi achita un comision de 3%, dublu faţă de cât plătea celorlalţi intermediari. Pe măsură ce afacerile continuau, Sidex International Ltd creștea, iar compania românească strângea pierderi, ajungând într-un final să vândă oțelul la un preț de nimic.
Directori la Sidex International erau cuscrul fostului preşedinte Traian Băsescu, Gheorghe Ionescu, zis Bebe, şi prietenul său Dan Drăgoi, mâna dreaptă a generalului Victor Stănculescu. Fiul lui Dan Drăgoi a fost, pentru o scurtă perioadă, ministru al Finanţelor, dar și consilier prezidenţial pentru mediul de afaceri. Un alt director, Raymond de Rubeis, avea legături tot cu familia Drăgoi. Era partener de afaceri.

Aranjamentul a durat peste doi ani, după care afacerea a intrat în blocaj. În 1999, combinatul gălățean ajungea în situația în care nu-și mai putea plăti datoriile către băncile străine și nici comisioanele către Sidex International Ltd, potrivit unei anchete Rise Project. Întreprinderea pierdea 1 milion de dolari pe zi. Datoriile la bănci și la firma londoneză era, în 1999, de peste 100 de milioane de dolari. După doi ani de dispute, Sidex International Ltd. s-a adresat Curții Internaționale de Arbitraj de la Londra pentru a obține aproximativ 50 de milioane de dolari de la societatea gălățeană.

După afacerea cu Sidex International, combinatul devine cea mai mare gaură neagră la bugetul statului, cu 3 miliarde de dolari datorii istorice şi pierderi.

În anul 2000 Sidex Galaţi intra în moarte clinică. Guvernul Adrian Năstase decidea să vândă combinatul. Aşa-zisa salvare a venit de la indianul Lakshmi Mittal, deţinătorul Mittal Steel, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume. La privatizare a mai participat o firmă românească şi una din Franţa. Competitorii s-au retras însă, iar Mittal a câştigat. În 2001, Sidexul devine Arcelor Mittal.

Condiţia pusa de Mittal Steel statului român a fost să plătească pentru început o tranşă de 25 de milioane de dolari.
Restul banilor din înțelegerea de 77 de milioane de dolari ar fi urmat să fie plătiţi doar în situaţia în care combinatul ar fi câştigat un proces mai vechi cu Sidex International Ltd, fostul său partener de afaceri. Acesta pretindea combinatului 52 de milioane de dolari, în contul unei datorii. Combinatul a pierdut procesul cu Sidex International Ltd, aşa că indianul Mittal nu a mai plăteşte statului român diferenţa de 52 de milioane de dolari. Banii au mers de la Mittal direct la firma londoneză, după ce soluția Curții Internaționale de Arbitraj a fost favorabilă acesteia.

Dan Drăgoi s-a retras în iulie 2002 din poziția de director al Sidex International Ltd – Londra. A rămas în urmă un contract păgubos de tip căpușă, de pe urma căruia s-au îmbogățit mai mulți oameni de afaceri și un litigiu internațional care a faultat privatizarea strategică a combinatului din Galați. Și fostul cuscru al lui Traian Băsescu, influentul om de afaceri Gheorghe Ionescu, cel care a condus, printre altele, Fondului Proprietăţii de Stat, a ieșit din actele companiei londoneze în iunie 2000, la un an după ce întreprinderea de stat a intrat în incapacitate de plată.

Pe lângă privatizarea pe gratis, guvernul a mai rupt aproape 3 miliarde de dolari din bugetul statului și i-a dat tot lui Mittal Steel Galaţi, sub formă de ajutoare, ştergeri de datorii, anulări de penalităţi şi credite fiscale. În martie 2007, guvernul român anunța că a ajuns la un acord cu Mittal ca AVAS să plătească 24 de milioane de dolari în contul datoriilor către Sidex International Ltd. și al celor constatate de auditor. Suma pe care Mittal o primește astfel nu diferă foarte mult de cea pe care același holding a plătit-o direct pe acțiunile combinatulului Sidex, acea primă tranșă de 25 de milioane de dolari. Restul banilor, adică 49,3 de milioane, au fost înghițiti de compania engleză condusă de Dan Drăgoi și Gheorghe Ionescu. La vremea aceea, secretar de stat în Ministerul de Finanţe era nimeni altul decât Bogdan Drăgoi, adică fiul unuia dintre directorii Sidex International Ltd.

Mari semne de întrebare a ridicat și contractul de privitizare al combinatului. Desecretizarea contractului de privatizare a fost cerută încă din toamna anului 2001, adică momentul semnării. Cererile erau perfect justificate, pentru că, în avântul încheierii contractului cu grupul de companii deținute de Lakshmi Mittal, Guvernul Năstase oferise la pachet multinaționalei și mina de la Mahmudia, priza de apă de la Dunăre, terenurile Grupului Școlar Metalurgic, Stadionul Oțelul, Baza sportivă Siderurgistul, blocuri de locuințe, grădinițe, până și acțiunile la o televiziune locală. Nu s-a întâmplat. Documentul este și acum la secret. În plus, pe lângă anularea penalităților de sute de milioane de dolari, Guvernul Năstase a acceptat şi alte înlesniri, printre care preluarea de către Executiv a costurilor restructurării de personal: 200 de milioane dolari pentru ajutorul de şomaj pe 2 ani şi alte 20 de milioane dolari pentru indemnizaţii de completare a ajutorului de şomaj.
Restructurarea a costat statul român cu mult mai mult. În primii ani de după privatizare, prin concedierile susținute financiar de către stat, numărul angajaților a scăzut cu zeci de mii. Din cei 28.000 de angajați care lucrau în 2001 pe platforma siderurgică au dispărut două treimi.

Nemulțumiți, sindicaliştii de la Sidex Galaţi au depus la Comisia Europeană chiar și un memoriu legat de privatizarea combinatului. Ei au cerut Comisiei să facă verificări cu privire la respectarea procedurilor de privatizare, în special la acordarea ajutoarelor de stat, acuzând o serie întreagă de nereguli în această privinţă. Nemulțumiri soldate cu proteste au fost și în legătură cu obligațiile conducerii prevăzute în contract, acelea care au vizat salarizarea și asigurarea condițiilor de muncă.
Chiar dacă au fost făcute investiții, în anul 2008 combinatul intra din nou în colaps din cauza crizei şi a preţului mare al energiei. A pierdut pieţe, a scăzut producţia de otel, s-au îngheaţat salariile, s-a închis o uzină şi au fost trimiși acasă 4.500 de oameni.

Odată cu căderea combinatului se prăbuşeşte şi unul dintre cele mai mari oraşe ale ţării. Galaţiul avea o întreagă industrie care depindea de combinat, transformată acum în ruine sau înlocuită de spaţii comerciale.
Privatizarea SIDEX s-a dovedit astfel o afacere păguboasă pentru statul român. Nu de aceeași părere e fostul premier, Adrian Năstase, în mandatul căruia s-a parafat înțelegerea. Luna trecută, la 20 de ani de la acel moment, Năstase a susținut că statul român a obținut un preț corect din vânzarea Sidex Galați.
Investitorul nu a reușit să păstreze cele 28.000 de locuri de muncă, din momentul cumpărării. În plus, nu a adus nici bani la bugetul de stat, așa cum arătau previziunile autorităților. Criza oţelului l-a făcut pe investitorul indian să îşi restrângă afacerea în fiecare zi. Ca în final să decidă să vândă Sidex.

În anul 2018, ArcelorMittal a anunțat că vinde combinatul de la Galați în contextul unor tranzacții care îi vor permite să preia Oțelăria Ilva din Italia. Tot atunci, reprezentanții Autorității pentru Administrarea Activelor Statului au avut o serie de întâlniri cu cei ai companiei ArcelorMittal, pentru analizarea modului în care au fost îndeplinite obligațiile din contractul semnat în anul 2001 și pentru închiderea monitorizării post-privatizare. Nu se știe însă care au fost concluziile analizei. Cert este că în 2019 compania britanică Liberty Steel, controlată de omul de afaceri indian Sanjeev Gupta, a cumpărat combinatul Sidex Galați. Liberty Steel a plătit 740 de milioane de euro pentru a prelua oţelării din România, Republica Cehă, Macedonia de Nord, Italia şi Belgia de la ArcelorMittal. Iar planurile de viitor sunt mărețe. Liberty Steel intenţionează să investească în aceste oțelării, în următorii șapte ani, 400 milioane de euro, din care jumătate în combinatul de la Galaţi, scrie Bloomberg.
Compania a fost zguduită recent și de un alt scandal. Bogdan Grecu, directorul general al Liberty Galaţi, a fost pus sub acuzare de DNA pentru dare de mită şi delapidare, în dosarul fostului ministru al Mediului, Costel Alexe. Grecu este acuzat că i-ar fi dat mită fostului ministru 22 de tone de tablă în valoare de 103.000 de lei. În schimb, Alexe ar fi trebuit deblocheze alocarea de către Comisia Europeană a peste 5 milioane de certificate de carbon către combinatul siderurgic Galaţi. La jumătatea lunii, Bogdan Grecu și-a dat demisia din funcția de director.

2018 a fost primul an din ultimul deceniu în care Sidex a fost pe profit, după ce a adunat mai bine de 2 miliarde de lei pierderi între 2012 şi 2017. Cifra de afaceri raportată de ArcelorMittal Galaţi a fost în 2018 de 5,1 miliarde de lei, cu un profit de aproape 190 milioane de lei. În 2019, cifra de afaceri a companiei a fost de cinci miliarde dei lei cu un profit de 28,8 milioane de lei. Cu toate acestea, numărul de angajați a scăzut, în prezent, compania are doar 5.000 de angajați. 

 

 

 

Articolul precedentOficial: 2020 a fost cel mai rău an din istoria turismului
Articolul următorUn director din Ministerul Sănătății primește LUNAR aproape 30.000 de lei, adică 20 de salarii minime. Cine este Georgeta Bumbac și ce legături are cu un baron PSD

1096 COMENTARII

 1. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re
  working with? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time
  selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life articles and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl articles and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life authors and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life articles and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life articles and blogs

 11. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 12. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 13. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life websites and blogs

 14. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 15. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 16. My family members every time say that I am killing my time here at
  web, but I know I am getting experience all the time by reading thes pleasant
  content.

 17. Helpful information. Fortunate me I found your site by accident, and I am stunned
  why this twist of fate didn’t took place earlier!
  I bookmarked it.

 18. I know this web page gives quality based content and extra
  stuff, is there any other website which presents these kinds of things in quality?

 19. Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 20. Yesterday, while I was at work, my sister stole my apple
  ipad and tested to see if it can survive a 25 foot
  drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 21. What i do not realize is if truth be told how you’re no longer really much more
  neatly-liked than you may be now. You’re so intelligent.
  You understand therefore considerably relating to this subject, produced me in my view believe it
  from a lot of varied angles. Its like men and women aren’t interested except
  it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs nice.

  At all times take care of it up! asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 22. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have hit the nail on the head.
  The problem is something not enough men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I found this during my hunt for something regarding this.

  quest bars http://j.mp/3jZgEA2 quest bars

 23. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.

  After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon! scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 24. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly
  the same nearly very often inside case you shield this hike.

 25. Great blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol|

 26. A short term loan is a valuable option, especially for small businesses or start-ups that are not yet eligible for a credit line from a bank. The loan involves lower borrowed amounts, which may range from $100 to as much as $100,000. Short term loans are suitable not only for businesses but also for individuals who find themselves with a temporary, sudden cash flow issue. Be wary of online lenders that position themselves as low-cost alternatives to payday loans, but don’t check your credit. Some no-credit-check installment loans share similarities with payday and auto-title loans, including sky-high interest rates and additional fees that make the loan less affordable than initially thought. Typically, quick loans are offered with a repayment period of between three months and a year. You make your repayments on an agreed day of each of those months. Each monthly repayment pays off part of the original loan amount you took out plus the interest. https://ourparenthood.nl/community/profile/lizastjulian370/ Loans without interest: apply for a Household Relief Loan to pay for rent and utilities if you’ve been financially impacted by COVID-19. Loans are for up to $3,000, have no interest or fees and are repayable over 24 months. There are no guaranteed payday loans online. If you need a short term loan or a payday loan, then you may find that most payday loan direct lenders will run a credit check and look at your credit report or credit score. Many lenders will often decline applications for payday loans in the UK if you have a poor credit history. QuidMarket is a direct lender, not a credit broker, so we make the lending decision ourselves. We base our decision on an affordability assessment, among other things, so even if you have poor credit, our direct payday loan alternative may still be available to you. You can start your quick QuidMarket online loan application on the home page.

 27. Просто великолепный порно фильм с получасовым сюжетом и горячими еблями порно видео смотреть онлайн секс ролик в HD бесплатно. Вы покидаете Pornhub.com С сюжетом порно и самое новое порно от лучших студий онлайн, секс с сюжетом и порнушка бесплатно и без регистрации! страница 2. С сюжетом порно, стр. 2. Новые. — Послушай, друг, время от времени смотри и на дорогу, а то еще и впрямь кувырнемся, — предупредил его Славик Смотреть Онлайн Групповое Порно Русских Студентов ИФОМ мачеха порно фильм онлайн едет подростковой соседа Аэроплан XXX Пародия Милашки Из Кабины Порно видео на Ерда Латинская порно полнометражное русский перевод онлайн ИФОМ 5 смотреть фильмы онлайн порно теща зять порно онлайн красивых женщин в высоком качестве Смотреть все порно видео Русские порно фильмы онлайн в хорошем качестве. Русский порно фильм с сюжетом Весёлые Сюжеты (2009). 66% 2:08: . Мистер Сейбл рассказал мне, как вы очутились «среди жуликов» http://druginc.net/forums/member.php?action=profile&uid=76030 Вы находитесь на сайте, содержащем материалы только для взрослых (порно видео, секс) Если вам ещё не исполнилось 18 лет, немедленно катапультируйтесь! Вот это анал! Жесткий анальный секс Молоденькая пизда крупным планом Жирная телка кончает от твердого члена в волосатой пизде Молоденькая пизда крупным планом Небритая писька женщины. Частное фото заросшей пизды Волосатые пизды женщин (63 фото) Лижет пизду – 22 порно фото Похититель засадил хуй в волосатую пизду шатенки в чулках Люблю лизать пизду. В Пизду Трусы. Небритая писька женщины. Частное фото заросшей пизды Жирная телка кончает от твердого члена в волосатой пизде Телка дрочит пизду с розовыми губками и большим клитором – крупным планом Китайская пизда (70 фото) Карта сайта © 2021 – hdclubx.com, популярное порно видео в HD © 2009 – 2017 Домашнее порно по категориям на pornomoloko.com

 28. Right now it appears like BlogEngine is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?|

 29. Moving to a new home is supposed to be a happy affair and usually, this is an important milestone in everyone’s lives. Every move symbolizes change and hope for the future. Thus, it should be exciting, thrilling, and far from taxing and stressful. The last thing you will want is to engage an unreliable house movers company that will destroy this important moment. Today, there are more options than ever before when it comes to hiring professional movers. But engaging professional help with your move does not have to be an all-or-nothing approach. There are ways to cut down on the stress while also being conscious of your wallet through various hybrid moving techniques. Roughly half of all people who move use professional movers, whether they’re moving short or long distances. When entertaining the idea of moving or lifting your home, there are a lot of variables to consider. Cost? Do other trades need to be involved? Are permits needed for this work? If my house is in a flood zone are there government grants available for my job? We can walk you through the moving and lifting process letting you know what to expect and answer all of your questions. http://www.longtrainride.co.uk/community/profile/spencerborrie14/ Next Destination Moving Bronx proudly serves the Bronx and surrounding areas, such as: Brooking Moving jobs, Queens Moving Jobs, Bronx Moving Jobs, Staten Island Moving Jobs and Long Island Moving Jobs, providing fast, stress-free and safe local moving at an affordable low-cost flat rate moving with no hidden prices. Next Destination Moving specializes in moving: Bronx Apartments, Bronx Condos, Bronx Town-houses, Bronx Villas and more. Next Destination Moving Bronx has well-trained Bronx movers to help you with relocation and make you moving day stress-free. Our company keeps up with its mission to provide the best service and satisfaction to clients. We at Available Movers & Storage also specialize in other services such as storage services, commercial services, Bronx long-distance moving, and residential services. We offer a variety of professional services which range from home, office to business transfer. From your current address to your new address, we will handle all the responsibilities of transporting all your valuable possessions without any problem.

 30. I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I really loved the standard information an individual provide for your visitors? Is going to be again frequently to investigate cross-check new posts|

 31. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day. It’s always useful to read articles from other writers and use a little something from other web sites. |

 32. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to checking out your web page for a second time.|

 33. Hi my friend! I want to say that this post is awesome, nice written and include approximately all important infos. I’d like to peer more posts like this .|

 34. Hurrah! After all I got a webpage from where I be capable of actually get valuable information regarding my study and knowledge.

 35. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!|

 36. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.|

 37. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Wonderful blog and outstanding design.|

 38. I just couldn’t go away your website before suggesting that I actually enjoyed the standard info an individual provide in your guests? Is going to be back steadily in order to check up on new posts|

 39. Hello everyone, it’s my first pay a quick visit at this site, and piece of writing is genuinely fruitful in support of me, keep up posting these posts.|

 40. Ahaa, its pleasant dialogue on the topic of this piece of writing here at this webpage, I have read all that, so at this time me also commenting here.|

 41. Wow, marvelous weblog layout! How lengthy have you been blogging for? you made blogging look easy. The full glance of your website is wonderful, let alone the content!

 42. May I just say what a relief to find somebody who truly understands what they are talking about on the internet. You certainly understand how to bring a problem to light and make it important. More and more people ought to check this out and understand this side of the story. It’s surprising you aren’t more popular since you definitely possess the gift.|

 43. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless think of if you added some great graphics or video clips to give your posts more, „pop”! Your content is excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of the very best in its field. Wonderful blog!|

 44. It’s truly a great and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.|

 45. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!|

 46. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thank you!|

 47. certainly like your website but you need to test the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to tell the reality however I will certainly come again again.|

 48. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.|

 49. always i used to read smaller articles that also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading now.|

 50. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I have truly loved browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I’m hoping you write once more soon!|

 51. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam comments? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.|

 52. Good post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read through articles from other writers and use something from other sites. |

 53. Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in internet explorer, may check this? IE still is the marketplace leader and a good component to other folks will pass over your wonderful writing because of this problem.|

 54. Greetings! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog addresses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!|

 55. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is fantastic, as well as the content!|

 56. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated!|

 57. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back sometime soon. I want to encourage you to continue your great posts, have a nice afternoon!|

 58. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!|

 59. naturally like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth on the other hand I will definitely come back again.|

 60. Greetings! Very useful advice in this particular article! It’s the little changes that produce the biggest changes. Many thanks for sharing!|

 61. Hi! I could have sworn I’ve visited this website before but after going through some of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!|

 62. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is really a tremendous web site.|

 63. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!|

 64. Undeniably imagine that which you stated. Your favourite justification appeared to be on the internet the easiest factor to be aware of. I say to you, I certainly get irked even as other folks consider concerns that they plainly don’t recognise about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the entire thing without having side effect , other folks can take a signal. Will likely be again to get more. Thank you|

 65. Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers|

 66. Pretty component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing for your feeds and even I achievement you get entry to constantly quickly.|

 67. Magnificent items from you, man. I’ve consider your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I actually like what you have obtained here, certainly like what you are stating and the best way through which you assert it. You are making it enjoyable and you still take care of to stay it sensible. I can’t wait to learn much more from you. This is really a great website.|

 68. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers|

 69. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s web site link on your page at suitable place and other person will also do same in favor of you.|

 70. Hi, Neat post. There is an issue together with your site in internet explorer, may test this? IE still is the market chief and a huge section of other folks will pass over your fantastic writing because of this problem.|

 71. I think that everything wrote made a lot of sense. But, consider this, suppose you were to write a killer title? I ain’t suggesting your information isn’t solid, however what if you added a title that grabbed people’s attention? I mean BLOG_TITLE is a little boring. You might glance at Yahoo’s front page and watch how they write news headlines to grab viewers to open the links. You might try adding a video or a picture or two to grab people excited about what you’ve written. Just my opinion, it would make your posts a little livelier.|

 72. Wow, fantastic blog format! How long have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The whole glance of your web site is wonderful, let alone the content!

 73. Great blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Thank you!|

 74. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!|

 75. Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My website addresses a lot of the same subjects as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!|

 76. hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon.|

 77. Its like you learn my thoughts! You appear to understand so much approximately this, such as you wrote the e-book in it or something. I believe that you simply could do with some to drive the message home a bit, but other than that, that is excellent blog. A great read. I will definitely be back.|

 78. I’m impressed, I must say. Really rarely should i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the nail within the head. Your concept is outstanding; the thing is an issue that too few folks are speaking intelligently about. I am delighted which i came across this inside my find something with this.

 79. Hi there to every body, it’s my first pay a quick visit of this blog; this web site carries amazing and really excellent stuff designed for visitors.|

 80. This is the perfect webpage for anybody who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa). You definitely put a brand new spin on a topic which has been written about for ages. Excellent stuff, just excellent!|

 81. This design is spectacular! You most certainly know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 82. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thank you so much!|

 83. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!|

 84. Greetings! I’ve been reading your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to say keep up the great job!|

 85. It’s actually very complicated in this active life to listen news on Television, so I simply use web for that reason, and take the hottest information.|

 86. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?|

 87. It is not my first time to go to see this web page, i am browsing this site dailly and get fastidious information from here daily.|

 88. Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you are a great author. I will ensure that I bookmark your blog and will eventually come back someday. I want to encourage continue your great job, have a nice day!|

 89. Hi there, just turned into alert to your blog thru Google, and found that it’s truly informative. I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful should you proceed this in future. A lot of folks will likely be benefited from your writing. Cheers!|

 90. Excellent and really nice blog. I really enjoy blogs that have to do with weight loss and fitness, so this is of particular interest to me to see what you have here. Keep it going! force factor

 91. Aw, this was a really nice post. Taking the time and actual effort to make a very good article… but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.|

 92. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after going through a few of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I came across it and I’ll be book-marking it and checking back frequently!|

 93. I love what you guys are up too. This sort of clever work and reporting! Keep up the very good works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.|

 94. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your site in my social networks!|

 95. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

 96. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better?|

 97. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!|

 98. Can I just say thats a relief to discover a person that in fact knows what theyre talking about online. You actually learn how to bring a difficulty to light and earn it crucial. Lots more people need to check this out and appreciate this side of your story. I cant believe youre not more common as you absolutely develop the gift.

 99. I think the admin of this website is genuinely working hard for his web site, because here every data is quality based material.|

 100. Thanks for some other magnificent post. The place else may anybody get that type of info in such a perfect way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.|

 101. Hey! I’m at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!|

 102. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.|

 103. You can definitely see your expertise within the article you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times follow your heart.|

 104. Asking questions are really nice thing if you are not understanding something completely, but this post provides nice understanding even.|

 105. Thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognize what you are talking approximately! Bookmarked. Please additionally talk over with my website =). We could have a hyperlink change agreement between us|

 106. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid other customers like its helped me. Good job.|

 107. hello!,I love your writing so so much! percentage we be in contact more about your post on AOL? I require an expert in this space to unravel my problem. May be that’s you! Having a look forward to look you. |

 108. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!|

 109. Hi there, I found your website by means of Google at the same time as searching for a related topic, your website came up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 110. Thanks for your personal marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you might be a great author. I will make sure to bookmark your blog and will come back sometime soon. I want to encourage you continue your great job, have a nice evening!|

 111. Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Great blog and amazing design and style.|

 112. Thank you, I’ve just been looking for information about this subject for a long time and yours is the greatest I have came upon till now. But, what about the conclusion? Are you positive in regards to the supply?|

 113. Hi there every one, here every one is sharing these kinds of knowledge, therefore it’s nice to read this web site, and I used to go to see this website all the time.|

 114. Hey There. I discovered your weblog using msn. This is an extremely smartly written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.|

 115. Generally I don’t read article on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite great post.|

 116. whoah this blog is excellent i really like reading your posts. Keep up the great work! You already know, a lot of persons are hunting around for this info, you can aid them greatly. |

 117. Hi, i feel that i noticed you visited my web site so i came to go back the favor?.I am attempting to find issues to enhance my website!I assume its adequate to make use of some of your ideas!!|

 118. I think the admin of this web site is genuinely working hard in support of his website, as here every data is quality based stuff.|

 119. Hey! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks|

 120. I’m really loving the theme/design of your web site. Do you ever run into any browser compatibility problems? A handful of my blog audience have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any recommendations to help fix this issue?|

 121. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.|

 122. It’s truly very difficult in this active life to listen news on TV, thus I simply use world wide web for that purpose, and get the hottest information.|

 123. My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I may as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web page yet again.|

 124. The ones that are actually free are no deposit spins since you as a player will get them without making a payment to the casino website. No deposit bonuses usually come up when you register at a casino. While all online casinos offer some type of reward such as match bonuses, cash backs and loyalty points, not all offer free spins. Luckily, more and more online casinos seem to understand how popular free spins are among players, and you will find some type of free spins offer at the best online casinos. Register a new account on 9Winz.com and get a Rs. 300 No-Deposit bonus. CasinoDep is here to give new sign-ups an exclusive free spins bonus. All new players who sign up through newfreespinsnodeposit.com will receive 50 Free Spins No Deposit on the great game, Booming Bananas (Players in Australia will get 20 Free Spins No Deposit). http://www.lankadesha.com/community/profile/twmannis463225/ A – Yes, Bunga365.com, the pioneer of online poker in India is 100% secure and safe. it’s impressive and the most user-friendly gaming software. it’s considered one of the simplest online poker sites to play games with real money. You don’t have permission to view this page. No one area makes for a great online poker site, which is why we look at every aspect of each room. Here are a few of the most important areas we consider when choose sites for our top online poker in India list. Adda52.com has a game lobby featuring elegant designs with several advanced features added to enhance your gaming experience. The game lobby includes a variety of Cash Games, Sit & Go, and Tourneys along with some exciting Freeroll Tournament options. The lobby offers all popular poker games including Ring games, No-Limit Holdem, Omaha Hi Lo and Crazy Pineapple. What is more, the poker site with its advanced software and user-friendly interface promises the best online poker experience. The poker client offers instant play without the need for a download. The easy-to-use gaming software responds quickly and has many customizable features and functions, which include:

 125. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually recognise what you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my site =). We will have a link exchange contract between us|

 126. What i do not understood is actually how you are no longer really a lot more neatly-favored than you may be now. You are so intelligent. You recognize thus considerably relating to this subject, produced me individually believe it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t interested except it’s something to do with Girl gaga! Your own stuffs outstanding. At all times deal with it up!|

 127. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!|

 128. Ahaa, its nice conversation regarding this post at this place at this weblog, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.|

 129. I enjoy what you guys are up too. Such clever work and exposure! Keep up the awesome works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.|

 130. Amazing issues here. I am very glad to see your article. Thanks a lot and I’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a e-mail?|

 131. I want to to thank you for this excellent read!! I certainly loved every little bit of it. I have got you book marked to look at new stuff you post…|

 132. Thank you for any other wonderful post. Where else may anyone get that type of info in such a perfect way of writing? I have a presentation subsequent week, and I am on the search for such info.|

 133. I do not even know how I ended up right here, however I assumed this post was once good. I don’t realize who you might be however certainly you’re going to a famous blogger should you aren’t already. Cheers!|

 134. My spouse and I stumbled over here by a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page repeatedly.|

 135. Hello there! I simply wish to give you a huge thumbs up for your great info you’ve got right here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.|

 136. Great items from you, man. I’ve remember your stuff prior to and you’re simply too excellent. I really like what you’ve obtained right here, really like what you are saying and the way in which in which you assert it. You make it entertaining and you continue to take care of to stay it sensible. I cant wait to read far more from you. This is actually a wonderful website.|

 137. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.|

 138. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help prevent content from being ripped off? I’d truly appreciate it.|

 139. Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks|

 140. Hey would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!|

 141. Heya i am for the first time here. I found this board and I in finding It really useful & it helped me out a lot. I hope to offer one thing again and aid others like you helped me.|

 142. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!|

 143. It is really a great and helpful piece of information. I am glad that you simply shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.|

 144. Hello there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!|

 145. Excellent beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how can i subscribe for a weblog web site? The account aided me a applicable deal. I have been a little bit familiar of this your broadcast offered vibrant transparent concept|

 146. It’s hard to come by well-informed people about this subject, however, you seem like you know what you’re talking about! Thanks|

 147. You have made some really good points there. I looked on the web for additional information about the issue and found most people will go along with your views on this website.|

 148. hey there and thank you for your info – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.|

 149. It’s awesome to pay a quick visit this web site and reading the views of all friends about this paragraph, while I am also eager of getting know-how.|

 150. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s web site link on your page at suitable place and other person will also do same for you.|

 151. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this information So i am happy to show that I have a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I most no doubt will make certain to do not fail to remember this web site and provides it a look regularly.|

 152. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.|

 153. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.|

 154. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s website link on your page at suitable place and other person will also do similar in favor of you.|

 155. If you would like to increase your familiarity only keep visiting this web site and be updated with the most up-to-date news update posted here.|

 156. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.|

 157. Good day! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers|

 158. When some one searches for his essential thing, therefore he/she needs to be available that in detail, therefore that thing is maintained over here.|

 159. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept|

 160. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?|

 161. Hello exceptional blog! Does running a blog such as this take a great deal of work? I have no expertise in coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyways, if you have any ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I just needed to ask. Cheers!|

 162. My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be what precisely I’m looking for. can you offer guest writers to write content for you personally? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a number of the subjects you write about here. Again, awesome web site!|

 163. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!|

 164. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thank you!|

 165. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!|

 166. Hi i am kavin, its my first time to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also create comment due to this brilliant paragraph.|

 167. I got this web site from my pal who informed me about this site and at the moment this time I am visiting this website and reading very informative posts here.|

 168. I am curious to find out what blog platform you are working with? I’m having some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?|

 169. hi!,I like your writing very so much! proportion we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I need an expert in this area to solve my problem. Maybe that is you! Looking ahead to see you. |

 170. Hi there, You have done an incredible job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this site.|

 171. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be okay. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.|

 172. Good day! I could have sworn I’ve been to this site before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!|

 173. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.|

 174. After looking into a handful of the blog posts on your web site, I really like your way of blogging. I saved it to my bookmark webpage list and will be checking back in the near future. Take a look at my web site too and let me know how you feel.|

 175. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thank you!|

 176. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!|

 177. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.|

 178. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!|

 179. Thanks for any other wonderful article. Where else may just anyone get that kind of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.|

 180. Howdy! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!|

 181. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out a lot. I’m hoping to provide something again and help others like you aided me.|

 182. My partner and I stumbled over here from a different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to finding out about your web page yet again.|

 183. Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!|

 184. It’s the best time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I have read this submit and if I could I wish to suggest you few interesting issues or tips. Maybe you can write next articles regarding this article. I wish to learn even more issues approximately it!|

 185. What’s up everyone, it’s my first visit at this web site, and paragraph is actually fruitful in support of me, keep up posting these articles or reviews.|

 186. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.|

 187. Your style is so unique in comparison to other people I’ve read stuff from. Many thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this page.|