Situație la limită în Republica Moldova, după ce mai multe benzinării au rămas fără carburanți. Pentru a identifica motivele care au dus la oprirea comercializării produselor petroliere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a declanșat o serie de controale inopinate. Pe de altă parte, fermierii moldoveni acuză faptul că ar fi vorba de o înțelegere între distribuitori pentru a majora nejustificat prețul.

ANRE urmează să stabilească din ce motiv lipsesc unele tipuri de carburanți la anumite stații de alimentare, în special, motorina, potrivit Agora.md.

Blocajul vine chiar înainte de declanșarea campaniei de recoltare de vară, iar Asociația Forța Fermierilor (AFF) a afirmat că ar exista un acord de cartel pe piața produselor petroliere în scopul creării deficitului artificial și majorări nejustificate a prețurilor.

Aceștia s-au plâns că deja li s-a transmis sume de plată pentru motorină, cu livrare peste 2 săptămâni, la prețul de peste 31 lei moldovenești per litru, contrar deciziei Comisiei Situației Excepționale (CSE) privind plafonarea prețurilor angro la diesel.

Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că nu a primit nicio sesizare sau plângere în privința unor eventuale încălcări invocate.

Pe data de 9 iunie, un litru de benzină costă 32,93 lei moldovenești/litru, iar motorina 29,87 lei moldovenești/litru.

 

Articolul precedentAvertismentul specialiștilor. O iarnă lungă şi grea ar putea provoca o penurie de energie în Europa
Articolul următorNicolae Ciucă și Adrian Câciu au anunțat FMI că România a decis reducerea cheltuielilor bugetare – Concluzii după evaluare