Comerțul merge încă bine, reconfirmând teoria consumului ca motor principal al economiei românești și în 2019.

 

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele cinci luni din acest an, faţă de perioada 1 ianuarie -31 mai 2018, atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,2%, respectiv cu 7,1%, conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul din primele cinci luni ale anului, serie brută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, a înregistrat o creştere cu 7,2% datorită majorării vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,7%).

Pe serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul a înregistrat o creştere cu 7,1% datorită avansului vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+4,8%).

Datele INS arată că volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2019, comparativ cu luna precedentă, a crescut pe ansamblu cu 0,7% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+2,4%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 4,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2019, comparativ cu luna precedentă a scăzut pe ansamblu cu 0,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-4,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,9%). Vânzările de produse nealimentare au crescut cu 1,2%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna mai 2019, comparativ cu luna mai 2018 a înregistrat o creştere cu 3,9% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,5%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+3,7%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna mai 2019, comparativ cu luna mai 2018, a înregistrat o creştere cu 3,7%, datorită creşterilor din vânzările de produse nealimentare (+7,9%) şi din vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+5,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 3,8%.

Articolul precedentDecizii cruciale anunțate azi de BNR. Isărescu oferă explicații
Articolul următorCFR modernizează alte 23 de staţii de tren. Vezi lista de gări