Anul electoral pare să nu-i facă pe guvernanți să pună frână cheltuielilor nesăbuite, însă Comisia Europeană trage deja un semnal de alarmă privind dezechilibrul generat de gaura din buget.
Conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024, pregătit de Comisia Europeană, România se confruntă cu dezechilibre excesive, după ce a experimentat dezechilibre până anul trecut, deoarece se menţin vulnerabilităţile legate de conturile externe, şi în principal de deficitele guvernamentale mari şi în creştere.
Totodată, presiunile semnificative ale preţurilor şi costurilor au crescut, iar acţiunea politică a fost slabă, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
În 2020, Consiliul a decis că în România există deficit excesiv, pe baza datelor din 2019. Conform evaluării Comisiei, România nu a luat măsuri eficiente pentru a remedia aceasta şi a pune capăt situaţiei de deficit excesiv
Executivul comunitar a evaluat existenţa dezechilibrelor macroeconomice în 12 state membre selectate pentru o revizuire amănunţită în Raportul din 2024 privind mecanismul de alertă. Per ansamblu, după şocul provocat de condiţiile comerciale din 2022, dezechilibrele macroeconomice tind să se atenueze în majoritatea statelor membre, apreciază Comisia Europeană.
De asemenea, instituţia a efectuat pentru prima dată o analiză a ocupării forţei de muncă, a calificărilor şi a provocărilor la nivel social în fiecare stat membru.
Primul stadiu al analizei este inclus în Raportul comun privind ocuparea forţei de muncă (JER) 2024, în timp ce o analiză mai detaliată a fost publicată în mai 2024 pentru şapte state membre: Bulgaria, Estonia, Spania, Italia, Lituania, Ungaria şi România.